Hyllat företag lämnar Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Maria Mattsson Mähl, vd för Alpha CE, meddelar att företaget stänger ner huvudkontoret i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Maria Mattsson Mähl, vd för Alpha CE, meddelar att företaget stänger ner huvudkontoret i Kalmar.

Förra året hyllades de som länets främsta gasellföretag. Nu meddelar Alpha CE att man lämnar Kalmar och att huvudkontoret i staden stängs ner. Personalen varslas.

Alpha CE har via kontrakt med Arbetsförmedlingen arbetat med att hjälpa långtidsarbetslösa till jobb.

Verksamheten har ökat explosionsartat och som mest jobbade 550 personer i bolaget, som vd Maria Mattsson Mähl styrde från huvudkontoret i Kalmar.

Hon har hyllats som en mycket framgångsrik företagsledare och utsetts till en av Sveriges mäktigaste företagsledare och sitter med i Svenskt Näringslivs styrelse.

Men verksamheten i företaget byggde till mycket stor del på avtal med Arbetsförmedlingen. När en del av det fyraåriga avtalet tidigare gick ut varslades 230 personer. Nu varslas ytterligare 67 och verksamheten läggs ner på flera orter, bland annat i Kalmar.

I ett pressmeddelande hänvisar företaget till att Arbetsförmedlingen anvisat allt färre deltagare till tjänsten Stöd och matchning.

– Det är förstås tråkigt att vi måste montera ner väl fungerande verksamheter med en fantastisk personalstyrka, men på kort sikt handlar det om att rädda företaget och då behöver vi minska kostnaderna, säger Maria Mattsson Mähl.

– I ett tjänsteföretag är lönerna de största kostnaderna och när intäkterna viker snabbt då måste vi tyvärr anpassa organisationen utifrån det nya läget trots att det finns många arbetssökande som skulle behöva vår hjälp.

Alpha CE kommer att vara kvar i bland annat Västervik, Karlskrona och Växjö.