I april krävde V porrfilter - nu har man ändrat sig

Kalmar Artikeln publicerades
Leila Ben Larbi och Liselotte Ross är två av Kalmars ledande vänsterpartister. I april krävde de att Kalmar inför porrfilter. Idag tycker de att det inte är en bra idé.
Foto: Helen Edvall
Leila Ben Larbi och Liselotte Ross är två av Kalmars ledande vänsterpartister. I april krävde de att Kalmar inför porrfilter. Idag tycker de att det inte är en bra idé.

I april skrev Kalmars ledande vänsterpartister en insändare, där man ville pröva porrfilter i grundskolan och i gymnasiet i Kalmar. Idag har man en helt annan uppfattning.

– Jag tror mer på en dialog och jag är inte alls säker på att porrfilterna rent tekniskt är tillförlitliga, säger Leila ben Larbi (V), ledamot av barn- och ungdomsnämnden i Kalmar.

Fast i april så krävde du att det skulle införas porrfilter. Vad är det som har ändrats sedan dess?

– Det är Vänsterpartiets hållning att det bör införas porrfilter i skolan, det är alltså partiets åsikt. Det är den som kommer till uttryck i insändaren.

Men du har skrivit under. Du kan väl inte skriva under något som du inte håller med om? Är det alltså så att du har ändrat uppfattning sedan april, står du bakom det som står i insändaren?

– Jag skulle inte uttrycka mig så nu. Jag är tveksam till om det finns tekniska möjligheter till att införa sådana filter.

Porrfilterdebatten har blivit en riktigt het potatis så här knappt två veckor innan valet i Kalmar. Det började med att majoriteten i maj sade klart nej till ett sådant filter, efter en enkel fråga från Christopher Dywik (KD).

Diskussioner på skolorna var bättre än förbud, menade barn- och ungdomsnämndens ordförande Lasse Johansson (S).

Den uppfattningen vidhöll han när S-kvinnorna i en undersökning visade att Kalmar var en av mycket få kommuner i landet som aktivt sagt nej till ett sådant filter.

Kritikerna menar att majoriteten av S, V och C säger nej bara för att förslaget kom från ett parti som tillhör oppositionen.

Insändaren som publicerades i april är undertecknad av vänsterpartisterna Liselotte Ross, Jens Köge, Elsa Berg, Leila ben Larbi och Ragnar Olsson.

De för också ett resonemang om porrindustrins förnedrande kvinnosyn, våld och förtryck och hur porren påverkar alla, inte minst barn och ungdomar. Porren finns på datorer, läsplattor och telefoner, konstaterar man.

Skolan måste få mer resurser att arbeta med frågor runt sex och samlevnad, menar vänsterpartisterna. och man konstaterar:

Ett konkret arbete är att införa porrfilter i skolan på datorer och liknande. Det är en markering mot porren och en del i att barn och ungdomar ska slippa sexuella trakasserier, diskriminerande attityder och övergrepp. Lyft porren ur det gemensamma rummet! Detta är något som olika kvinnoorganisationer krävt. Vi vill pröva porrfilter i grundskolan och på gymnasiet i Kalmar.”

Vänsterns kommunalrådskandidat Liselotte Ross är en av dem som skrivit under. Men även hon har ändrat uppfattning.

– Vi vill inte att ungdomar exponeras mot porr. Men vi vill ha en dialog och utökad sex. och samlevnadsundervisning.

– Framför allt behöver vi lyssna in andras åsikt. Därför har förvaltningen fått i uppdrag att ta in rektorernas uppfattning.

Men nog måste politikerna själva våga ha en uppfattning och fatta beslut. Är det inte fegt att gömma sig bakom rektorerna?

– Det handlar inte om att fega ur. Vi vill ta del av så många uppfattningar som möjligt.

Och om rektorerna har olika uppfattning. Ska vi då ha filter på en skola och inte på en annan?

– Sådant har vi inte diskuterat. Nu samlar vi in fakta.