I Kalmar görs världens 18:e bästa burgare

Kalmar/Världen Artikeln publicerades
Grilleriet Signatur. Så heter hamburgaren på restaurang Grilleriet Burger i Kalmar som utsetts till världens 18:e bästa burgare.
Foto: Tomas Löwemo
Grilleriet Signatur. Så heter hamburgaren på restaurang Grilleriet Burger i Kalmar som utsetts till världens 18:e bästa burgare.

Den uråldriga maträtten kött i bröd går aldrig ur tiden och är en favorit i de flesta hem. Men vissa burgare är bättre än andra och på Grilleriet Burger på Storgatan tillagas världens 18:e bästa.

Bakom utmärkelsen står Burgerdudes.se, en hemsida helt tillägnad den klassiska maträtten. Den 8 november fyllde hemsidan fem år och detta firades med det ambitiösa projektet att utse världens 50 bästa burgare.

Totalt har över 400 burgare världen över recenserats och alltså nu kokats ner till en lista de 50 bästa. Och på 18:e plats hittas Grilleriet burger på Storgatan i Kalmar.

”Wow! Detta är en av de bästa burgarna vi har hittat i södra Sverige och Grilleriet är väl värd en omväg om du befinner i krokarna”, skriver Burgerdudes i sin motivering.

Enligt Burgerdudes är Sverige en riktig stormakt på burgarfronten och totalt 9 av de 50 bästa burgarna ska enligt gruppen hittas i vårt avlånga land. Bäste svensk, på 9:e plats, är Flippin´Burgers i Stockholm.

Men vi backar tillbaka till plats 18 och Grilleriet Burger, som är en filial till Grilleriet Burger i Växjö. Restaurangerna drivs av bröderna tillika burgarfantasterna Felix och Fabian Astrén.

– Felix flyttade till Växjö efter gymnasiet och började arbeta på en restaurang som 2015 blev Grilleriet, berättar Fabien Astrén som träffar Östra Småland i restaurangen i Kalmar.

– Jag flyttade efter och fick frågan om jag också ville haka på. Och som 20-åring tackar man ju ja till allt, säger Astrén och skrattar.

Fabian Astrén driver Grilleriets restauranger tillsammans med sin bror Felix Astrén. Här visar Fabian upp Grilleriet Signatur, som fick Burgerdudes recensenter att slå klackarna i taket.
Foto: Tomas Löwemo
Fabian Astrén driver Grilleriets restauranger tillsammans med sin bror Felix Astrén. Här visar Fabian upp Grilleriet Signatur, som fick Burgerdudes recensenter att slå klackarna i taket.

Fabian Astrén tipsar

4 burgarhak du måste prova

Fabian Astrén äter burgare i snitt sex dagar i veckan och har rest runt och testat burgare runt om i Sverige. Här är hans främsta tips:

1. Flippin´Burgers i Stockholm

– De är helt enkelt bäst i Sverige. Om du ska tillaga en burgare och lyckas efterlikna dem så är du en väldigt bra bit på vägen.

2. Garage Bar i Höganäs

– Ett riktigt häftigt ställe med fantastiskt bra burgare. De har gjort hela restaurangen så bra att du får gåshud bara av att gå in där.

3. Burger & Beer i Stockholm

– De blir sällan omnämnda men gör riktigt bra burgare. De har en särskild hamburgerdressing som jag gillar skarpt. Det är något speciellt med den.

4. 2112 i Göteborg

– Burgarkrogen som In Flames startade. De har en burgare som heter Hell awaits som det är jäkligt bra drag i. Väldigt stark och väldigt god.

Visa mer...

I Växjö blev Grilleriet snabbt populärt och redan 2017 bestämde sig bröderna för att utöka med en filial i Kalmar.

– Vi hade varit en del i Kalmar på somrarna och tycker att det är en fantastisk stad. Och när vi fick tag i en bra lokal så var det ingen tvekan.

Även i Kalmar har Grilleriet blivit väl mottaget och strax följde ett nationellt erkännande. 2018 presenterade Burgerdude nämligen en annan lista, den gången över Sveriges bästa burgare. Där placerade sig Grilleriet på 5:e plats.

– Vi fick höra att de varit här och att de gillade burgarna, vilket såklart är jäkligt roligt. Det är ju jäkligt peppande.

Vad är hemligheten bakom världens 18:e bästa burgare?

– Egentligen är det samma sak som det pratats om i 50 år. Nämligen att om du har bra råvaror och låter dem komma fram så blir det bra. Det är vår grundfilosofi.

– Det är så enkelt att om du har ett bra bröd och bra kött med en lagom mängd salt och peppar så spelar det inte så stor roll vad du lägger på i övrigt.

– Vi har dillpicklad gurka, lök, ost, ketchup med sting och senap med sötma på våra burgare. Alltså ingen extravagans.

Vad är nästa steg i Grilleriets framtid?

– Det är lätt att starta en restaurang och utmaningen är att ständigt utvecklas till det bättre. Nu är målet att bli bäst i världen, det är det vi ständigt strävar efter.

Så görs världens 18:e bästa burgare