Idol-Axel om vikten att misslyckas

Kalmar Artikeln publicerades
Axel Schylström överlevde svåra brännskador. Nu är han artist och föreläsare. I lördags var han i Kalmar och talade om att tro på sig själv och att våga misslyckas.
Foto: Karin Asmundsson
Axel Schylström överlevde svåra brännskador. Nu är han artist och föreläsare. I lördags var han i Kalmar och talade om att tro på sig själv och att våga misslyckas.

Två dagar före studenten fick han 16 000 volt genom kroppen. Drygt sex år senare, och efter ett otal operationer, är han känd från Idol och Melodifestivalen. På lördagen talade Axel Schylström om att våga misslyckas, att tro på sig själv och hur man blir snygg.

Axel Schylström talade, och sjöng, för kontraktets alla konfirmander som var samlade i domkyrkan. I juni 2012 klättrade han upp på ett tåg, fick ström genom kroppen, ramlade flera meter, började brinna och fick tredje gradens brännskador på 70 procent av kroppen. Han låg på sjukhus i flera månader, den första tiden nedsövd, och han fick veta att han aldrig skulle kunna gå igen.

– Och det gör så fruktansvärt ont. Tiden går så långsamt.

Han beskriver hur han blir deprimerad när han inser att allt det som gjort livet värt att leva, som att spela fotboll och flirta med tjejer, tagits ifrån honom.

– Första gången jag såg mig i spegeln kände jag inte igen mig. Jag såg världens fulaste man. Hur skulle jag som ser ut som ett monster kunna bli lycklig? Jag kommer alltid att vara ensam. Jag ville inte kämpa. Jag bestämde mig för att ge upp. Jag ville inte leva längre.

Vändpunkten blev en sjukgymnast som utmanade honom, långt bortom de gränser han trodde han var möjliga.

– Oavsett vad man vill göra kommer man inte att lyckas på ett försök. Det kommer att krävas en väldig massa misslyckande. Man måste våga misslyckas. De som är mest framgångsrika, det är de som misslyckats flest gånger.

Numera är han artist och föreläsare. Föreläsningen heter Bränd, och han har också skrivit en bok med samma titel. Han berättar om sitt liv efter olyckan och vad han lärt sig av den, om vikten att gå utanför sin komfortzon och att våga utmana sig själv.

– Vart jag än går tittar folk på mig. Jag ser inte ut som vanligt, så har det varit sedan jag lämnade sjukhuset. Jag levde 19 år utan ärr, helt plötsligt vaknade jag upp på en brännskadeavdelning. Jag har lärt mig hur man hanterar motgångar, hur man ska tänka för att nå sina egna drömmar. Detta att jag är brännskadad känner jag varje dag.

Hemligheten han delade med sig av till ungdomarna, den om hur man blir snygg?

– Genom att inse att ni är unika. Sluta bry er om vad andra människor tycker. Se era komplex som positiva. Då kommer ni att bli attraktiva. Jag ser inte ut som någon annan. När jag började se mina brännskador som bra gick allt mycket lättare.