Ihållande problem för unga sommarjobbare

Kalmar län Artikeln publicerades
Glassförsäljare arbetar ibland efter så kallade solskensavtal, vilket innebär att de enbart får arbetstimmar när solen är framme.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Glassförsäljare arbetar ibland efter så kallade solskensavtal, vilket innebär att de enbart får arbetstimmar när solen är framme.

Solskensavtal, långa dagar och inga anställningsavtal är ett ihållande problem för unga sommarjobbare i Kalmar län.

Under sommaren har det varit ett ihållande antal ungdomar som hört av sig till LO sydost gällande sina sommarjobb.

– Den nationella statistik som finns visar att det bara var 63 procent av dem vi varit i kontakt som fått ett anställningsbevis. När ungdomar ringer på vår hjälptelefon handlar det främst om frågor kring löner, säger Martin Andersson, kommunikatör på LO sydost.

Mestadels har det handlat om ungdomar som arbetat långa dagar utan rast, att personer under 18 år har arbetat ensamma i kassan eller sålt tobak.

Även så kallade solskensavtal förekommer då de anställda enbart får arbeta när solen är framme. Det kan gälla exempelvis ungdomar som arbetar med att sälja glass.

– Det visar vikten av att vi är ute på sommarjobben och informerar om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller, säger Martin Andersson.

Han menar att sommarjobben är ungdomarnas första steg ut i arbetslivet. Han anser också att det är tråkigt om unga får en dålig bild av yrkeslivet på grund av att de har haft dåliga erfarenheter från sina sommarjobb.