Ikea skär ner med 650 tjänster

Kalmar Artikeln publicerades
IKEA-varuhuset i Kalmar.
Foto: Lars Johansson
IKEA-varuhuset i Kalmar.

Ikea varslar 650 anställda i Sverige, framför allt på huvudkontoren. 80 av tjänsterna uppges vara ute i landet, där 20 varuhus finns.

Under rubriken ”IKEA utvecklas för att bättre möta kunderna” berättar bolaget i ett pressmeddelande att 650 tjänster försvinner i Sverige, och 7 500 tjänster globalt.

Majoriteten av de varslade i Sverige finns på kontoren i Malmö (220 tjänster), Helsingborg (250 tjänster) och Älmhult (100 tjänster). Övriga 80 tjänster är fördelade brett över landet.

– Vi kommer att införa en helt ny organisation, bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring. Det nya IKEA ska möta kunderna där de finns och på deras villkor, på ett snabbare och enklare sätt. För att möjliggöra detta behöver vi förbättra i hur vi leder, arbetar och organiserar oss, säger Håkan Svedman, landschef för IKEA Sverige.

Digitala upplevelser, hållbarhet, snabbare hemleveranser och ett bättre kundmöte är ord som Ikea använder för att beskriva förändringen.

Det handlar inte bara om näthandel. Nya varuhus och citybutiker ska också etableras, förklarar Ikea.

– Vi kommer att lägga större vikt vid att göra våra befintliga varuhus ännu bättre men också på att möta våra kunder där och när de vill, säger Tolga Öncü, retailchef Ingka-koncernen.