Indieartisten från Öland ”Jag vill att folk ska tänka till när de hör mina låtar”

Stockholm/Öland Artikeln publicerades
Arne, eller Mattias Arnesson som han egentligen heter, släpper ny musik nu i februari.
Foto: Promobild
Arne, eller Mattias Arnesson som han egentligen heter, släpper ny musik nu i februari.

Under artistnamnet Arne sprider ölänningen Mattias Arnesson sin musik. Han har hittills 95 000 spelningar på Spotify. En siffra han hoppas ska stiga när han nu släpper nya låtar.

Musiken har varit runt omkring honom sedan han gick i mellanstadiet på Bödaskolan, då han sjöng i kör. Högstadiet spenderades på Åkerboskolan.

– Jag var väldigt tidigt intresserad av musik, men förstod det inte riktigt då. Det fanns med i mitt liv, men jag sysslade mer med fotboll och innebandy på den tiden.

Detta förändrades under gymnasietiden på Lars Kaggskolan i Kalmar. Då väcktes intresset för att skriva texter och spela gitarr. Hans gitarr fick han av en gammal rockare när han jobbade på ett rökeri i Byxelkrok.

– Jag fick min gitarr när jag var 17 och jobbade på ett fiskrenseri. Det var en gammal rockare där som gav mig hans gitarr. Vi pratade mycket musik. Sen lärde jag mig ackord och började skriva texter. Det var det jag föll för.

Arne under ett uppträdande.
Foto: Promobild
Arne under ett uppträdande.

Med inspirationskällor som Paul Simon och Leonard Cohen har han utformat sin egna stil. Musikstilen är som han beskriver själv lokalodlad indie-folk. Knepet för honom är att inte tänka så mycket, bara köra på och se vad det blir.

– Jag hittar på väldigt mycket och utgår ifrån min intuition. Jag försöker att inte tänka så teoretiskt.

Vad är målet?

– Att försöka etablera mig så jag kan spela in musiken jag vill spela in. Jobba halvtid och sen pyssla med musik.

Arnessons dröm är att inte behöva ha ett typiskt jobb, samtidigt trycker han på vikten att jobba för att inte förlora sin verklighetsförankring.

– Jag vill hålla på med musik så mycket som möjligt, men det är fortfarande viktigt att jobba. Jag vill kunna bidra och tillföra till samhället. Eftersom jag kommer från en arbetarklassbakgrund är det viktigt för mig att inte glömma det. Arbetet blir som medel till målet, vilket är musiken.

Har du tänkt stanna kvar i Sverige, eller är siktet inställt på att flytta utomlands?

– Jag har som mål att flytta utomlands hur bra eller dåligt det går. Jag har tidigare bott i Oslo, Melbourne och London. Att prata engelska är något jag är trygg med, det känns friare på något sätt.

Även om siktet ligger på att flytta utomlands har han inte glömt sin hemort. Öland ligger honom varmt om hjärtat och han kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på.

– Jag har alltid varit tacksam för uppväxten på Öland. Den passade mig väldigt bra. Jag hade svårt att sitta stilla, och då passade det perfekt att kunna springa ut i naturen och tälja svärd. Det var en optimal plats att växa upp på.

Vad har du för budskap med dina låtar?

– Budskapet är tvåfaldigt. Det ena är att folk ska tänka till när de lyssnar på mina låtar. Jag gillar att skriva texter där folk behöver tänka till lite. Det andra är att berätta en historia. Att skriva om det som vibrerar hos mig, då kanske det också vibrerar hos någon annan.

Samtidigt som han försöker etablera sig i Stockholm har han inte glömt bort Kalmar.

– Jag skulle gärna uppträda i Kalmar. Det var där jag spenderade min gymnasietid. Kalmar tillhör min uppväxt och det skulle vara fint att uppträda på hemmaplan i sommar.

Arnes nya låtar släpper han på sin Spotify i slutet av februari.