Indragen assistans gör Kents liv svårare

Mörbylånga Artikeln publicerades
Kent Andersson, som har kromosomförändringen Angelsmans syndrom är gravt utvecklingsstörd sedan födseln. På dagarna finns han på Dagcenter i Mörbylånga. Men han klarar ett eget boende med hjälp av assistenter. Frågan är bara hur länge. Försäkringskassan har beslutat att kraftigt minska hans rätt till hjälp. Och då går det inte att bo på egen hand.
Foto:Suvad Mrkonjic
Kent Andersson, som har kromosomförändringen Angelsmans syndrom är gravt utvecklingsstörd sedan födseln. På dagarna finns han på Dagcenter i Mörbylånga. Men han klarar ett eget boende med hjälp av assistenter. Frågan är bara hur länge. Försäkringskassan har beslutat att kraftigt minska hans rätt till hjälp. Och då går det inte att bo på egen hand.

– Man slår ner på de allra svagaste. Det här är en grupp som ingen tar strid för. Men även de har rätt att leva ett gott liv. Ställ inte grupper mot varandra

Maj-Lis Andersson är mamma till Kent Andersson, 43. Han har kromosomförändringen Angelsmans syndrom och är gravt utvecklingsstörd sedan födseln.

Men Kent har kunnat klara sig i eget boende med hjälp av assistans 115 timmar i veckan. Nu har Försäkringskassan bestämt att hans behov understiger 20 timmar per vecka. Därmed får han ingen statlig assistanshjälp över huvud taget.

De mycket hårdare bedömningarna från Försäkringskassan sätts i samband med direktiven till den nya LSS-utredningen, som tolkats som att resurser ska föras över från assistansersättning till andra delar av välfärdssystemet.

Kent Anderson har haft assistansersättning sedan 2003.

– Inget har ändrats sedan dess. Man förstår inte hur Försäkringskassan kan göra en sådan radikalt ny bedömning. Det verkar som att man tappat allt förnuft, säger Maj-Lis Andersson.

Assistansen drogs in den 1 oktober, beslutet är överklagat. Under tiden ställer Mörbylånga kommun upp med extra hjälp.

– Det är helt fruktansvärt. Vi är i 70-årsåldern och tyckte att det var så skönt att allt ordnat sig till det bästa, med eget boende och daglig verksamhet för vår son, säger Maj-Lis Andersson. Nu börjar all oro på nytt. Vi är tillbaka på ruta ett.

– Det egna boendet har fungerat jättebra. Kent trivs och han utvecklas socialt. Så sent som 2014 gjordes en genomgång från Försäkringskassan. Då talades inte om någon nerdragning. Nu sker en plötslig ändring.

Bland annat bedömer Försäkringskassan nu att Kent Andersson kan klara maten själv. Bakom bedömningen ligger att han kan föra en gaffel till munnen på egen hand. Men han kan inte laga mat, inte ställa fram den på bordet, inte dela maten i lagom stora bitar eller föra upp den på gaffeln.

– Men han kan föra gaffeln till munnen, ibland fungerar det, ibland inte. Det är knappast att kunna äta själv, säger Maj-Lis Andersson.

Nu vet familjen inte vad som händer. Flera personer som fått assistans har vittnat om Försäkringskassans tuffare bedömningar. Förra veckan kunde vår tidning berätta om strokedrabbade Micke Foss i Kalmar som också fått kraftigt minskad hjälp.

– Vi har alltid tyckt att det som utmärker ett gott samhälle är att man tar hand om sina svagaste. Nu vet vi inte vad som händer, konstaterar Maj-Lis Andersson.

Hon menar att det är självklart att Försäkringskassan ska jaga dem som fuskar med assistansersättningarna. Det kan handla om stora pengar och bluffar har avslöjats. Men så är knappast fallet med 43-årige Kent Andersson, vars diagnos har bekräftats av flera och aldrig ifrågasatts. Det är orimligt att jaga resurser till andra grupper genom att skära ner på stödet till den som har svårt att klara livet på egen hand, tycker hon.

– Jag är förbannad och jag är ledsen. Och självklart känner vi en stor oro för vad som ska hända med Kent.

Fakta

FUB

Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, som förkortas FUB, är en intresseorganisation som arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Föreningen bildades 1956 och har drygt 25 000 medlemmar i cirka 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga är medlemmar i FUB.

FUB ger ut en tidning, Unik, som utkommer med sex nummer per år.

Visa mer...