”Vackra ord utan innehåll - Kent får ingen assistans”

Färjestaden Artikeln publicerades
Kent Andersson i Mörbylånga blir av med all statlig assistanshjälp. Beslutet står fast, trots alla löften om nya bedömningar.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Kent Andersson i Mörbylånga blir av med all statlig assistanshjälp. Beslutet står fast, trots alla löften om nya bedömningar.

– Vi trodde på de vackra orden. Att politikerna förstått hur orimliga de nya hårda assistansbedömningarna var. Men det var inget annat än ord utan innehåll, för att locka oss inför valet. Jag är så extremt besviken.

Maj-Lis Andersson är mamma till Kent Andersson, 45, som är gravt utvecklingsstörd sedan födseln. I de tuffare assistansbedömningarna från Försäkringskassan fick Kent 2016 all statligt betald assistans indragen. 115 timmar i veckan försvann. Sedan dess har Maj-Lis Andersson kämpat för att sonen ska få samma hjälp som tidigare.

Hon överklagade till Förvaltningsrätten och kände sig trygg när regeringen talade om att man lyssnat på protesterna mot de orimligt hårda bedömningarna. Försäkringskassans generaldirektör fick sparken och det tycktes som att det vände.

– När så Lena Hallengren blev statsråd med ansvar för de här frågorna blev jag så glad.

Men häromdagen kom dråpslaget i form av Förvaltningsrättens beslut över överklagandet.

– Kent får inga timmar alls av Försäkringskassan. Inte en enda. Man går helt och hållet på Försäkringskassans beslut från 2016. Men var det inte de bedömningarna som skulle ändras?

– Var alla de vackra orden en ren lögn som bara handlade om att locka oss inför valet? För oss som sitter i den här situationen är det besluten som är det viktiga. Inte alla stiliga formuleringar politikerna kan hitta på när man fiskar efter våra röster.

Kent Andersson har kromosomförändringen Angelmans syndrom. Han kan inte tala och har svårt med basfunktionerna i livet. Han har ett eget boende och det har fungerat bra med hjälp av assistenterna.

Försäkringskassans bedömning grundar sig bland annat på att han klarar av att föra en gaffel till munnen på egen hand. Då anses han kunna äta.

– Men allt det andra då, säger Maj-Lis Andersson. Att lägga ställa fram maten, upp maten på tallriken, att dela den, det klarar han inte alls. Men visst ibland kan han föra en gaffel till munnen.

– Han kan inte klä på sig på egen hand, det är helt omöjligt att förstå hur Försäkringskassan och senare Förvaltningsrätten tänkt sig detta. Han kan inte tala, men myndigheterna säger att vi ska kunna förstå honom ändå.

Mörbylånga kommun har under den här processen gått in med extra hjälp. Det fungerar för Kent. Men vad som händer i framtiden, när Försäkringskassan gjort bedömningen att behovet inte är 115 timmar utan mindre än 20 vet ingen.

– Det är en fruktansvärd oro, säger Maj-Lis Andersson. Vi var så glada när det började gå bättre för Kent, det kändes bra för oss allesammans. Vi är över 70 och det här tar väldigt mycket på oss.

Kent Andersson har haft statlig assistansersättning sedan 2003, så sent som 2014 gjordes en förnyad bedömning av hans behov, som då inte ledde till några förändringar.

– Det känns fruktansvärt att ingen på allvar tagit tag i det här. Och jag känner mig så lurad, säger Maj-Lis Andersson. Är det det här samhället jag hjälpt till att rösta fram i varenda val? Jag skäms för att ha röstat som jag gjort i hela mitt liv.

Läs mer:

Ingen assistans gör Kents liv svårare

Kraftigt minskad assistans

Foss hoppas på Hallengren

Regeringen tar bort sparkrav på assistans

Kampen för LSS tog över gatorna

Regeringens order att minska assistans

RBU kräver nödstopp

Indragen assistans på politisk toppnivå