Ingen bostadsgaranti för ensamkommande

Kalmar Artikeln publicerades
Per Stephani Kalmarhems vd menar att det inte är möjligt att låta ensamkommande ta del av bostadsgarantin för studenter.
Foto: Mats Holmertz
Per Stephani Kalmarhems vd menar att det inte är möjligt att låta ensamkommande ta del av bostadsgarantin för studenter.

Det går inte att låta de ensamkommande på Stensö, som snart är hemlösa, omfattas av bostadsgarantin för studenter i Kalmar. Men kommunala bostadsbolaget Kalmarhem arbetar på en annan lösning.

– Bostadsgarantin har ett strikt regelverk, säger Kalmarhems vd Per Stephani. Den vägen tror jag inte är möjlig. Men vi arbetar på andra bollar och startade i veckan en diskussion med socialchefen Cecilia Frid och Rädda Barnen.

Helena Isaksson Bæck i organisationen Songlines föreslog på onsdagen i Östra Småland att de ensamkommande som får uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen också skulle omfattas av bostadsgarantin för studenter i Kalmar.

– Vi kan inte göra undantag, säger Per Stephani. Vi vill gärna hjälpa till, men det beslut vi fattar måste vi kunna stå för och förklara för dem som ifrågasätter det.

– Det är självklart att om känslan blir att någon får gå före i kön kommer det en reaktion från dem som sökt bostad under lång tid och ännu inte hittat något.

Men det finns lediga lägenheter för ungdomar i Kalmarhems bestånd. Enligt hemsidan på torsdagsmorgonen fanns då ett stort studentbostäder redo för inflyttning, en hel del omgående och andra om någon månad.

Men de är reserverade just för de som studerar på universitetet. Kravet är att studera för minst 30 poäng på Linnéuniversitetet med studieort Kalmar. Och det kravet uppfyller inte de ensamkommande som läser på gymnasienivå.