Ingen parkering på Ängö – än

Kalmar Artikeln publicerades
Det blir ingen parkering på Ängö för tillfället.
Foto: Anders Johansson
Det blir ingen parkering på Ängö för tillfället.

Turerna kring den planerade parkeringen på Ängö har varit många. Nu kommer en ny tvist i följetongen. Kommunen drar tillbaka sin ansökan om bygglov för parkeringen.

– Vi har valt att avvakta lite, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S).

Det kommer inte bli några parkeringsplatser på Ängö den närmsta tiden. Samhällsbyggnadsnämnden drar tillbaka sin ansökan om bygglov.

– Vi håller på med större arbete om parkeringen i stadskärnan tillsammans med näringen. Och nu väljer vi att lyfta frågan om parkering på Ängö in i den större diskussionen om hur vi ska hantera pendlarparkeringen, säger Adolfson.

I juni förra året beslutade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson (S) att det skulle byggas 242 nya p-platser på Ängö. Detta trots att både Kalmarhem och grannarna på Ängö varit kritiska.

Adolfson och Jonas Lövgren (M), som också sitter i samhällsbyggnadsnämnden, menade att parkeringen var viktig för att Kalmar ska fungera som stad.

I augusti röt 50 Ängöbor till via en namnlista, med Rasmus Elm och BG Svedjenäs i täten, och då blev det ett nytt möte.

I början av september förklarade Adolfson på mötet att kommunen ändrat sig om parkeringen som han själv beslutade om i slutet av juni.

– Vi har varit otydliga med vad bygglovet handlar om, ifall det är en permanent eller tillfällig lösning. Därför vill vi göra om processen och vara tydliga med att det är ett tidsbegränsat tillstånd, sa han till Östra Småland då.

I slutet av oktober ansökte Kalmar kommun än en gång om nytt bygglov, den här gången ett tillfälligt lov som ska gälla mellan oktober 2017 och oktober 2022.

Men nu skjuts alltså beslutet upp igen.