Ingen reaktion på uppgifter om våldtäktsman

Kolboda Artikeln publicerades
Lördagen efter våldtäkten var kvinnan som tror hon sett gärningsmannen inne hos polisen och berättade om sina upplevelser. Men efter det har polisen inte brytt sig om att gå vidare med det utförliga signalement hon lämnade. Bilden är arrangerad.
Foto:Eric Arenius
Lördagen efter våldtäkten var kvinnan som tror hon sett gärningsmannen inne hos polisen och berättade om sina upplevelser. Men efter det har polisen inte brytt sig om att gå vidare med det utförliga signalement hon lämnade. Bilden är arrangerad.

Mindre än en halvtimma innan den anmälda våldtäkten i juli förra året stod en mycket upphetsad man utanför hennes hus i Kolboda och krävde att hon skulle låsa upp dörren. Med sig hade han två andra män.

När hon vägrade gick mannen och hans kumpaner upp mot skogen, där en svampplockande 50-åriga kvinna fanns, det är 200 meter dit. Enligt våldtäktsanmälan upptäckte de den svampplockande, överföll och attackerade henne sexuellt.

Vår tidning har träffat den 40-åriga kvinna som först stötte på gänget på tre män utanför huset i Kolboda. Hon är mycket förvånad över att polisen valt att lägga ner utredningen utan att någon misstänkt ställts till svars.

– Jag har ju lämnat ett mycket utförligt signalement. Mannen har ett väldigt speciellt utseende. Jag har också lämnat in en anmälan om intrång hos oss, varit inne på polisförhör erbjudit mig att titta på foton eller göra skisser, men sedan inte hört något alls från polisen, mer än att man lagt ner förundersökningen.

Männens ovälkomna besök vid den 40-åriga kvinnans hus skedde på kvällen torsdagen den 21 juli förra året. Vid tiotiden samma kväll anmäldes våldtäkten 200 meter därifrån. På fredagen den 22 juli anmälde 40-åringen det olaga intrånget i huset och trädgården och meddelade polisen sin misstanke att det var samma män som man sökte för våldtäkten 200 meter därifrån. Lördagen den 23 juli kallades kvinnan till förhör på polishuset. Söndagen den 24 juli hålls ett nytt samtal med polisen, på telefon. Den 25 juli beslutade polisen att lägga ner anmälan eftersom vidtagna åtgärder inte lett till att man kunde identifiera någon som misstänktes för brott.

– Det är oerhört frustrerande, säger hon. Jag är helt övertygad om att de tre män som krävde att jag och min tonårsdotter skulle öppna vår dörr är samma personer som en halvtimma senare begick en våldtäkt 200 meter härifrån.

– Men polisen har inte alls brytt sig om våra uppgifter. Det signalement som jag lämnat är mycket specifikt. Jag skulle med lätthet kunna göra en identifikation. Jag har inte blivit tillfrågad om att göra någon skiss på personen, än mindre titta på bilder.

Den 40-åriga kvinnan och hennes tonårsdotter tillbringade en vecka i huset i Kolboda i somras och tapetserade bland annat om några rum. Det var varmt och de var lättklädda. På torsdagsförmiddagen upptäcker hon plötsligt att det står en främmande man mitt i huset.

– Han står och stirrar på min 15-åriga dotter, det är mycket obehagligt. Han avlägsnar sig inte. När min pappa kommer frågar mannen om vägen till Kalmar, backar sakta ut ur huset och går iväg.

– Vi låser dörrarna och stänger fönstren, situationen var rejält hotfull som vi upplevde den.

Vid halv tio på kvällen upptäcker man mannen på nytt, Då står han åter utanför huset och den här gången tittar han in genom fönstren. Han kräver att man ska öppna dörren och har med sig två andra män. Dörrarna förblir emellertid låsta.

– Han var otroligt uppspelt och ivrig och vi kände det som en mycket obehaglig situation. Han och de två andra hetsade varandra, han var väldigt angelägen att få komma in. Det kändes som en mycket obehaglig situation. När vi inte öppnade gick han uppåt skogen, de två andra männen cyklade tillsammans med honom.

En halvtimma senare anmäldes en våldtäkt i skogsområdet.

– I min värld är det ingen tvekan om att det är de här tre männen som låg bakom övergreppet.

På lördagen fick polisen i Kalmar ett mycket klart signalement på mannen som varit inne i huset av den 40-åriga kvinnan.

Nordafrikanskt utseende, mustasch, kort krulligt hår, men kal på huvudet. Ganska kort och tunn, med ett härjat ansikte. 20-40 år gammal och klädd i vit skjorta och ljusblå byxor. Mannen talade inte svenska.

– Min tanke är att han varit och hälsat på bekanta på HVB-hemmet i Kolboda, där unga asylsökande är placerade. Han var för gammal för att bo där själv. Att de två andra männen hade cyklar och inte han själv kan också tyda på det.

Hon är fortfarande tagen över det som skedde i Kolboda och tankarna går åt många håll.

– Jag mår verkligen skitdåligt när jag börjar fundera. Det första man tänker på är förstås vad som hänt om min 15-åriga dotter varit ensam hemma.

– Sen funderar man på hur många gånger den här mannen gjort övergrepp på kvinnor innan han kom till oss och hur många gånger senare, eftersom han inte tagits av polisen.

Alla utredningar om våldtäkt har lagts ner