Ingen vanlig Svensson-villa

Varvsholmen Artikeln publicerades
Kristofer och Torbjörn Svensson längtar efter att få flytta ut på sjön igen.
Foto: Eric Arenius
Kristofer och Torbjörn Svensson längtar efter att få flytta ut på sjön igen.

Till våren väntas nya sjövillorna vara klara. Sedan väntar världen. Kanske kommer de att synas över hela världen. Förra gången bröderna Svensson byggde var intresset internationellt.

– Då ringde de från London, Paris och Moskva. Men Villa Näckros var för tung för att lyfta. Nu har vi gjort en ny lösning, berättar Kristofer Svensson.

Men de här husen är till för att bo i. Torbjörn Svensson pratar hela tiden om att komma tillbaka till ”det rätta elementet”.

– Det är som att bo på en egen ö. Man känner sig helt avskärmad. När vi bodde på Villa Näckros hade vi en säl utanför huset en hel dag.

Torbjörn Svensson sköter kranen när några av de sista bitarna hålls på plats.
Foto: Eric Arenius
Torbjörn Svensson sköter kranen när några av de sista bitarna hålls på plats.

Tillsammans håller bröderna Svensson nu på att bygga två sjövillor, varsin som de kommer att flytta in i tillsammans med sina respektive familjer. I snålblåsten nere vid Universitetskajen ser de till att taket blir tätt innan regnet kommer. De är redan lite försenade. 22 meter per sekund gjorde arbetet svårt.

– På en sjövilla är man annars mest orolig för vatten underifrån, men den här är i princip osänkbar, berättar Torbjörn.

Egentligen skulle bygget varit klart i augusti, men saker och ting drog ut på tiden.

Det drog till och med ut sex år på tiden, om man ska vara nogräknad. När de två sjövillorna skulle byggas och sjösättas intill prototypen Villa Näckros, så klagade grannarna. Processen tog mer än ett halvt decennium och den rättsliga knuten löste sig först när bröderna beslutade sig för att skippa sovrummet på taket.

– Det var en otydlig detaljplan, den var inte 100 procent. Vi bygger nu i ett plan, och utnyttjar hela byggrätten på 14 gånger 14 meter. Först hade vi tänkt bygga 12 gånger 12 meter, som Villa Näckros, berättar Torbjörn.

Se bilder från arkivet på Villa Näckros.

Torbjörn var den som bodde med familjen i Villa Näckros, ritad av arkitekten Staffan Strindberg, under tiden villan såldes. Det var inget lugnt liv.

– Det är den mest fotograferade villan och den som varit i flest magasin under 2000-talet. Vi fick förfrågningar från Paris, London och Moskva, berättar Kristofer stolt.

– Vi hade 7 000 besökare under de tio år vi bodde där, skrattar Torbjörn.

2001 kunde en prototyp för första sjövillan, Villa Näckros, visas upp för Östra Småland.
Foto: Joy Lindstrand
2001 kunde en prototyp för första sjövillan, Villa Näckros, visas upp för Östra Småland.

Men Villa Näckros var en tung sak, med sitt betongskrov. Villan var tvungen att sjösättas på slip, och när den sjösattes gick slipen sönder.

Nu har konstruktionen filats, så att de nya sjövillorna kan lyftas och sättas ner varhelst det finns 80 centimeter vatten.

Om designen är Staffan Strindbergs huvudområde, så är betongkonstruktionerna ett signum för bröderna Svensson. De har firman Tecomatic, som sysslar med speciallösningar för marina miljöer, framför allt där det finns risk för erosion.

Sjösättning av nya sjövillan. Ingen slip den här gången. (Privata bilder)

De har löst många problem, men den nya lättare lösningen för sjövillan fick först många att skaka på huvudet.

– Den första och andra konsultfirman sa att det inte går, men den tredje sa ja, ler Kristofer.

Nu har man gjort skrovet som en hel flytkropp och använt en sorts frigolit som inte suger vatten inne i betongskrovet. Vikten har kommit ner till något som går att lyfta med kran. Fast det var nervöst.

– Vid sjösättningen hade jag en klump i magen. Men det gick perfekt, säger Torbjörn.

Väggarna är limmade och villan är energieffektiv som ett passivhus.
Foto: Eric Arenius
Väggarna är limmade och villan är energieffektiv som ett passivhus.

Den nya sjövillan är också utvecklad på flera sätt och klarar till exempel kraven för att vara ett passivhus.

Förhoppningen är att flera ska byggas och säljas, men det är inte bröderna Svenssons gebit. Det kommer andra att få göra.

– Vi är inga säljare. Vi tycker om att lösa problem med Staffan Strindberg, säger Kristofer.

Torbjörn ser fram emot en inflyttning i vår. Men sjövillan får han samma standard som i en villa, men slipper den fasta marken under fötterna.

– Det här är ju som ett vanligt hus. På en båt är det inte samma komfort.