Inte unikt med 19-åriga vårdare på fängelser

Norrköping Artikeln publicerades
Det var en 19-årig sommarvikarie på högriskanstalten Tidaholm, som inför andra intagna påstod att Martin Törnblad var en tjallare, enligt JO-anmälan. Hon fick sedan sluta i förtid på anstalten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det var en 19-årig sommarvikarie på högriskanstalten Tidaholm, som inför andra intagna påstod att Martin Törnblad var en tjallare, enligt JO-anmälan. Hon fick sedan sluta i förtid på anstalten.

Att 19-åringar anställs som vårdare på landets högriskanstalter är inget unikt. Bedömningarna görs efter vars och ens förtjänst och skicklighet, inte ålder, konstaterar Kriminalvården

– Bedömningarna görs efter vars och ens förtjänst och skicklighet, inte ålder, säger Martin Klar, Kriminalvårdens kompetensförsörjningschef.

Vår tidning har berättat om den kvinnliga vårdaren på Tidaholmsanstalten som anställdes som sommarvikarie när hon var 19 år. Hon råkade tämligen omgående i konflikt med internen Martin Törnblad, dömd för mordet på Göran Lundblad i Norra Förlösa. Enligt en JO-anmälan från Törnblad påstod den unga vårdaren, inför andra intagna att han var en tjallare. Kort därefter misshandlas Törnblad svårt av andra intagna.

I Kriminalvårdens svar till Justitieombudsmannen framgår att det kommit så många klagomål på sommarvikarien att hon togs ur tjänst i förtid och skildes från sitt jobb. Hon är inte kvar inom kriminalvården.

Martin Klaar kan inte kommentera det enskilda fallet. Men han menar att Kriminalvårdens rekryteringsprocesser håller hög kvalité.

– Vi tittar på en mängd olika parameterar, intervjuar och tar referenser. Det blir en samlad bedömning som avgör om en person ska anställas eller ej.

Däremot finns inget ålderskrav, inte ens på fängelser med de mest kriminellt belastade internerna.

Det gör att även 19-åringar kan anställas och sättas in i arbete efter två introduktionsveckor.

– Ålder är inte en enskilt avgörande faktor när en semestervikarie ska rekryteras, vi är ute efter att man har rätt kompetens för detta uppdrag, att man är lämplig, helt enkelt.