Island skrällde igen: En dröm som uppfylldes

Fotbolls-VM Artikeln publicerades
Islands Alfred Finnbogason firar sitt 1–1-mål mot Argentina.
Foto: Ricardo Mazalan
Islands Alfred Finnbogason firar sitt 1–1-mål mot Argentina.

De gjorde det i EM. Och VM tycks funka lika bra.

Island fortsätter att skrälla på fotbollsplan – med 1–1 mot Argentina i VM-debuten.

– Vi hade vår taktik klar, säger Alfred Finnbogason till SVT.

Visserligen gungade merparten av Spartak-stadion av inresta argentinska fans på lördagseftermiddagen. Men de isländska blåtröjorna fanns där också i mängd, med sin numer välkända vulkanklappning.

Och precis som mot England, Portugal och övriga Europaeliten i EM 2016 fick islänningarna jubla här också.

Argentina med Leo Messi i spetsen hade visserligen bollen mest hela tiden och rullade runt och passade och sökte lägen.

Men Island stod pall. Och 1–1 gav i slutändan en kämpamässigt helt välförtjänt poäng.

– Det var galet i arenan. Underbart att se fansen och jag ser fram emot att se bilderna hemifrån Island. Det är säkert galet, säger Alfred Finnbogason till SVT efter den historiska poängen.

Förbundskapten Heimir Hallgrimsson var optimist redan på förhand.

– Vi spelar en annans sorts fotboll, men vi har visat att om vi arbetar tillsammans, som en enhet, så är allt möjligt. Om någon blir överraskad så kan de inte mycket om Island, sade Hallgrimsson på sin presskonferens i fredags.

– Det går inte annat än att älska oss...

När Manchester City-stjärnan Sergio Agüero vackert vände bort det isländska försvaret och dundrade in 1–0 i 19:e minuten trodde ändå de flesta att saken redan var biff.

Men bara fyra minuter senare fick Island tryck mot Willy Caballero i Argentina-målet. Chans följde på chans och till sist var det Alfred Finnbogason som blev Islands historiska första VM-målskytt.

Islänningarna var sedan heller inte långt från att ordna ett ledningsmål. Nordbornas anfall var få och korta – men desto farligare när de väl kom.

– Vårt mål var att få in bollen i boxen så mycket som möjligt och vi var hela tiden farliga där. Med lite tur hade vi kunnat få ett mål till, säger målskytten till SVT.

Totalt sett var Argentina bollmässigt överlägset. Och det var trots allt målvakten Hannes Halldorsson som räddade dagen för islänningarna.

När superstjärnan Leo Messi fick chansen på straff i andra halvlek tog Halldorsson ett beslutsamt steg åt höger och räddade en isländsk poäng.

– Att rädda en straff mot Messi, det är ingen stor chans att det skulle hända. Det känns som en dröm som uppfylldes, säger målvakten till SVT.

Han hade läst på innan matchen.

– Jag hade sett många av hans straffar och även hur jag agerat på straffar. Jag försökte gå in i hans huvud och se hur han skulle tänka.

Närmast möter islänningarna Nigeria, medan Argentina tar sig an Kroatien.