Istappar och snöras uppmärksammas

Kalmar Artikeln publicerades
Risken för fallande is och snö ökar markant i takt med att temperaturen ökar. Nu har flera varningar och avspärrningar kommit på plats på Kvarnholmen.
Foto:Anders Jönsson
Risken för fallande is och snö ökar markant i takt med att temperaturen ökar. Nu har flera varningar och avspärrningar kommit på plats på Kvarnholmen.

Vår tidning har tidigare i veckan rapporterat om faran med överhängande istappar och utskjutande snömassor, många utan avspärrningar. Nu syns tecken på att problemet angrips.

Efter föregående veckas snöoväder har stora snömassor och långa istappar bildats på flera håll i staden, i synnerhet på Kvarnholmen. Redan då rapporterade Östra Småland/Nyheterna om de potentiella farorna med snö och is som obemärkt lurar över invånarnas huvuden.

Sedan dess har staden vaknat till och på fler ställen än inte finns nu på Kvarnholmen varningsskyltar, avspärrningstejp och hinder för att uppmärksamma om faran. Under måndagen kunde dessutom på flera håll skymtas stora liftar som blockerade allehanda vägar, med folk uppflugna för att banka ner istappar och snömassor.

– Vi har gjort sånt här innan, men det är väldigt mycket nu, säger Marcus Jansén på Molins i Kalmar som hyr ut bland annat liftar och andra maskiner i snöröjningssyfte.

Om och när temperaturerna stiger ökar risken för att snö och is lossnar och glider ner.

– Det är fullt ös. Vi har två teleskopliftar och tre bomliftar som är ute och tar ner snö från taken. Och en massa andra maskiner som gör vanlig skottning. Vi är också ute, säger han.

Huvudansvaret för att se till så att ingen kommer till skada av fallande snö har fastighetsägaren. I många fall har fastighetsägare i sin tur anlitat fastighetsskötare, som ska se till att ansvaret följs.

Oavsett vem som ansvarar för problemet kan det vara en god idé att hålla sig uppmärksam på sin omgivning.