Telefon och dator beslagtogs utan samtycke på HVB-hem

Kalmar Artikeln publicerades
Tjej fick vänta i tre timmar på att äta kvällsmat. Hon ville inte äta maten som serverades vid 17. IVO menar att det snarare liknar bestraffning än en rimlig lösning på problemet.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Tjej fick vänta i tre timmar på att äta kvällsmat. Hon ville inte äta maten som serverades vid 17. IVO menar att det snarare liknar bestraffning än en rimlig lösning på problemet.

Inspektionen för vård och omsorg finner att ett HVB-hem betett sig felaktigt mot boende. Bland annat ska personalen nekat en tjej att äta middag samt beslagtagit ägodelar utan samtycke.

HVB-hemmet i Kalmar bedriver vård för unga som inte har möjligheten till att få det hemma. Blir man placerad på ett HVB-hem har kommunen ofta gjort bedömningen att den psykosociala miljön hemma anses som ohälsosam.

IVO konstaterar att det finns brister i personalens arbetssätt. Mer specifikt går de in på en incident där en tjej nekades att äta middag. IVO pratade med tjejen och hon förklarade att när hon inte ville äta den mat som serverades klockan 17 fick hon vänta till klockan 20 innan hon fick laga sin egna mat.

Anledningen till detta var enligt personalen och ledningen att på HVB-hemmet är det viktigt att hålla på gemensamma måltider, i synnerhet kvällsmål. Konsekvensen för flickan för att inte äta middag vid samma tid som de andra var att vänta till senare då hon kunde laga sin egna middag. IVO menar att detta snarare liknar bestraffning än en rimlig åtgärd för någon som inte vill äta med andra.

Inspektionen för vård och omsorg har även synpunkter på att personal utan samtycke tagit mobiltelefon, surfplatta och dator från en tjej kvällstid, och lämnat tillbaka ägodelarna först klockan 12 dagen efter. IVO anser att HVB-hemmet inte har någon rätt att frånta klienters mobiltelefoner eller liknande utan giltigt samtycke.