Ja till plan för parkering – efter timslång debatt

Kalmar Artikeln publicerades
Parkeringen på Ängö är klar. Här är det billigare att parkera än inne på Kvarnholmen
Foto: Ida Andersson
Parkeringen på Ängö är klar. Här är det billigare att parkera än inne på Kvarnholmen

Ros och ris, mest ros, blev det till handlingsplanen för parkering på Kvarnholmen, som efter en timmes debatt klubbades av kommunfullmäktige.

Beslutet innebär bland annat höjda-avgifter och avgifter fram till klockan 18 på vardagar, tre timmars gratis parkering på lördagarna, 30 minuter gratis parkering för att klara kortare ärenden, billigare månadskort på KLT:s bussar, information om hur man kan ta sig till Kvarnholmen utan bil.

På längre sikt finns planer på två parkeringshus på Kvarnholmen.

Handlingsplanen ska vara kostnadsneutral. Ökade parkeringsintäkter ska användas till billigare busskort och gratis parkering lördagar.

– Fantastiskt samarbete, fantastisk lösning, bättre än så här kan det inte bli. Jag ser bara möjligheter, sa Anita Wollin (C) som bor på landet och jobbat på Kvarnholmen i 30 år.

Christopher Dywik (KD) menar att det måste finnas bussar, för den som vill åka uss

Christina Fosnes (M) menade att planen hanterats på ett föredömligt sätt i nära samarbete med näringslivet, men vill ha mer uppföljning och analys.

– Seriöst och välförankrat, sa Carl-Henrik Sölvinger (L), som menade att ärendeparkeringen, 30 minuter är för snålt tilltagen.

Micael Foghagen (SD) var kritisk och menade att det blir dyrare för glesbygdspendlarna.

Alla var inte lika positiva:

– Under brinnande klimatkris bestämmer man sig för att öka biltrafiken in i en 1600-talsstad, sa Annika Carlsson Wistedt (Mp).

– Det finns delar att glädja sig åt, sa Max Troendlé (Mp) som dock menade att klimatanalysen var noll och därför antingen ville ha återremiss eller avslag.

– En del vill gå längre, en del vill gå åt andra hållet. Det blir billigare att ta bussen, det blir billigare att parkera på Ängö, det blir fler val. Vi har en stadskärna vi vill behålla levande, sa Mattias Adolfson (S).

Med tillägg att det ska göras en uppdaterad resvaneundersökning och att kommunfullmäktige ska gå en uppföljning antogs planen.