”Jag använder mig av skiten som hänt mig för att hjälpa andra”

Kalmar Artikeln publicerades
Maria Andersson har under många års tid kämpat för kvinnors rättigheter.
Foto: Andreas Yngvesson
Maria Andersson har under många års tid kämpat för kvinnors rättigheter.

När Maria Andersson var sex år skildes hennes föräldrar och hennes mamma träffade en ny man. Det var början på en livslång kamp mot män som slår kvinnor. Helgen som gick ordnade hon en mc-kortege med drygt 1 600 mc-förare för att lyfta kvinnors rättigheter.

Maria Andersson uppväxt är en sorglig men tyvärr inte ovanlig berättelse. Det är en berättelse om alkoholmissbruk och misshandel dag efter dag, år efter år. När Maria var sex år skilde sig hennes föräldrar och Marias och hennes lillebror skulle bo med mamma. Snart träffade mamma en ny man som visade sig vara en alkoholist och en kvinnomisshandlare.

– Det söps ofta och han slog henne när det passade honom. Jag höll för min lillebrors öron så att han skulle slippa höra, men ingen höll för mina. Skriken har förföljt mig.

Ett par år senare träffade Marias mamma en ny man och hoppet om att de kunde bli en riktig familj tändes. Men det blev ännu värre med alkoholmissbruk, misshandel och våldtäkt.

– Jag fick ta hand om mina bröder och min mamma när hon mådde dåligt. Skolan sa ingenting, det var ingen som frågade och jag berättade aldrig av skam. Ingen frågade hur jag mådde. Man blir en mästare på att förklara bort saker, mina vänner hade ingen aning om hur det var hemma hos oss.

– En gång sa jag ifrån och försvarade min lillebror och då blev jag kastad genom en glasdörr. Jag tog med min lillebror och gick in till grannen som inte ringde polisen utan lite senare såg till att vi kom till mamma som låg på sjukhuset.

Maria träffade en man som hon fick tre barn ihop med. Efter tretton år tillsammans gick de isär och hon träffade mannen hon lever med idag.

– Min nya man och jag hade det bra med hus och barn tills jag träffade en man som jag startade ett bolag ihop med. Det var det dummaste jag har gjort. Han visade sig vara en riktig psykopat som ljög och hotade mig. Han hotade att döda mig när jag lämnade honom och företaget.

Maria sa upp sig från deras gemensamma företag och samma dag kom företagspartnern till hennes hus.

– Han vände upp och ner på huset för att hitta mig samtidigt som mina barn var hemma. Han kom till mitt jobb och hotade mig till livet. Efter det har jag levt med dödshot i nio år men nu var det 1,5 år sedan senast och förhoppningsvis är det över.

Maria Andersson tillsammans med UN Women nationell kommitté Sverige och Orange Day MC flaggan under kortegen.
Foto: Privat
Maria Andersson tillsammans med UN Women nationell kommitté Sverige och Orange Day MC flaggan under kortegen.

Till skillnad från många misshandlade kvinnor har Maria klarat av att använda allt hon varit med om till något positivt. Hon har sedan flera år på olika sätt jobbat för att uppmärksamma utsatta kvinnor och flickor.

2013 började Maria föreläsa och hon började på en anstalt.

– Det var en stor utmaning att tala inför män som gjort samma saker som jag utsatts för. Men jag nådde fram och efteråt har många hört av sig till mig och tackat.

– I höst ska jag föreläsa om vikten av att ta av sig offerkoftan ibland. Det är viktigt att kunna leva och inte må dåligt hela tiden. Bestäm att du ska må dåligt ett tag och sen lever du vidare igen.

– Min bästa medicin är att se superhjältefilmer i allmänhet och Ironman i synnerhet. Jag vill kunna komma ifrån verkligheten till en sagovärld med superhjältar. Ett måste för att kunna arbeta med de tunga frågor jag gör.

Sedan några år tillbaka samarbetar Maria med UN Women nationell kommitté Sverige och för lite drygt två år sedan dök tanken upp att anordna en mc-kortege för att uppmärksamma Orange day som är UN Womens kampanj för att avskaffa våld mot kvinnor och flickor.

Tack vare några bikerkompisar växte projektet snabbt och när Orange Day MC ordnades för första gången 25 maj 2018 dök 1 500 motorcyklister upp.

– Den känslan när jag stod där och såg motorcykel efter motorcykel rulla in. Då rann tårarna, det var min hämnd. Jag använder mig av skiten som hänt mig för att hjälpa andra.