"Jag blir både arg och upprörd”

Kalmar Artikeln publicerades
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S)  från Kalmar säger att hon blir både arg och upprörd när människor som Kent Andersson i Mörbylånga blir utan stöd..
Foto: Janerik Henriksson/TT
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) från Kalmar säger att hon blir både arg och upprörd när människor som Kent Andersson i Mörbylånga blir utan stöd..

– Jag blir både arg och upprörd när jag ser att människor blir utan stöd, men det räcker ju inte med att jag blir arg.

Det säger statsrådet Lena Hallengren (S), från Kalmar, efter att Östra Småland/Nyheterna kunnat berätta att gravt utvecklingsstörde Kent Andersson från Mörbylånga, fått beslut om att all statlig assistansersättning försvinner. Och detta samtidigt som regeringen aviserat mildare bedömningar av behovet av sådant stöd.

– Vi vill ju förändra lagen just så att den blir tryggare och mer förutsägbar, säger Lena Hallengren.

– Sen tycker jag inte att lagen fungerar bra idag och jag är inte heller nöjd med de domar som faller och som så kraftigt förändrar rättspraxis och människors livsvillkor.

Kent Andersson har haft assistansstöd sedan 2003. Han beviljades så sent som 2014 115 timmars hjälp. Vid en omprövning 2016 sänktes detta till 13 timmar. Det innebär i sin tur att allt statligt stöd försvinner. Försäkringskassan går inte in om det inte handlar om ett behov som överstiger 20 timmar.

Med hjälp av FUB har Kents mamma Maj-Lis överklagat beslutet och nu har utslaget i Förvaltningsrätten kommit. Domstolen går på Försäkringskassans linje. Det blir inget statligt stöd.

– Regeringen ar inte makten att gå in och säga till Försäkringskassan hur de ska göra sina bedömningar, utan vi måste följa lagen.

– Det är vårt verktyg och därför har vi tillsatt LSS utredningen.

Pierre Edström (L) har engagerat sig mycket i frågan om de minskade LSS-tiderna. Han tycker att regeringens besked inte imponerar.

– Jag blir riktigt upprörd. Lena Hallengrens påstående att regeringen svängt i LSS-frågan visar sig inte vara värt något. Regeringens gamla ståndpunkt fortsätter att tillämpas. Hallengrens löften är inte mycket värda för Kent Andersson och många andra i behov av personlig assistans.

Nu räcker det inte att snacka utan det måste till en förändring. Långbänken kring LSS måste få ett slut och de människor som har ett behov av personlig assistans ska också få det. Allt annat är omänskligt.

Kommunalrådet Johan Persson (S) i Kalmar har också kommenterat Kent Anderssons situation.

– Det är domarna som är pudelns kärna, säger han. Och dessa domar började komma redan på Alliansens tid. Det är ju på grund av domstolarnas tolkning av lagen som lagen måste ändras. det är precis det som S i Kalmar län drivit.

Läs mer:

Ingen assistans gör Kents liv svårare

Kraftigt minskad assistans

Foss hoppas på Hallengren

Regeringen tar bort sparkrav på assistans

RBU kräver nödstopp

Indragen assistans på politisk toppnivå