"Jag har inte tänkt sluta att visa på fel"

Kalmar Artikeln publicerades
Jan-Ingemar Lundström lovar att fortsätta att granska vad som sker i Kalmar kommun.
Foto:Ulf Carlsson
Jan-Ingemar Lundström lovar att fortsätta att granska vad som sker i Kalmar kommun.

– Det känns så bra. En befrielse egentligen. Nu kan jag skriva och påpeka det som är fel i samhället utan att någon behöver lägga sig i. Jag tänker inte tystna.

Dagen efter att Jan-Ingemar Lundström avsagt sig de politiska uppdragen för Moderaterna säger han att det mest känns som en lättnad.

Han ångrar inte det han gjort för att kritisera turerna i kommunens försök att runda Lagen om anställningsskydd LAS, för att kunna anställa Shemsi "Papi" Brahimi, trots att man samtidigt varslar 47 personer om uppsägning.

Du ångrar inte ens att du ifrågasatte hans sjukpensionering?

– Nej, allt jag har gjort och skrivit i det här fallet hade redan skrivits i tidningen innan det togs upp av mig.

– Hade det här varit på gamla kommunalrådet Jan-Olof Wernerssons tid hade jag fått en klapp på axeln. Nu är det tragiskt att se hur man går rakt in i försöken att blanda bort korten i den här härvan.

Jan-Ingemar Lundström menar att man nu måste gå till botten för att reda ut hur det gick till när Kalmarhem fick order om att anställa tränaren/fritidsledaren och sedan hyra ut honom till socialförvaltningen.

– Vem gav order om anställningen? Och är det alltså så att chefer för de kommunala bolagen i fortsättningen ska få besked om vilka personer de ska anställa. Ska politikerna bestämma det? Det ger väldigt skrämmande perspektiv.

– Skulle vara intressant om någon ansvarig politiker kunde försvara att i det här fallet är det korrekt att inte bry sig om LAS.

När verksamheten med ungdomarna i Norrliden och Smedby nu kommer att drivas av en fast kommunanställd, måste den också granskas inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Jan-Inger Lundström.

– Får flickor och pojkar samma chanser? 600 ungdomar ska enligt uppgift delta, är det verkligen något som en ensam person kan klara av och räcker de 16 timmar som finns avsatt i träningshallarna? Hur är det med ekonomin?

– Det är kommunen som har ansvaret för det.

Jan-Ingemar Lundström slutar som förtroendevald för Moderaterna i Kalmar den 31 december. Han är för närvarande ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Han är 74 år och har tidigare varit anställd på Kalmars fritidsförvaltning.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.