"Jag vill att museet ska spela en roll i regionen"

Maktlistan Artikeln publicerades
Joanna Sandell, chef för Kalmar Konstmuseum.
Joanna Sandell, chef för Kalmar Konstmuseum.

Joanna Sandell kan tänka sig att återinföra publiksuccén Sydosten och hyllar tankarna att på nytt starta Konstföreningens populära konstlotteri. Hon skulle gärna införa fri entré till museet. Det är viktigt att få Kalmarborna att återvända till Konstmuseet.

Joanna Sandell, ny chef för Kalmar Konstmuseum och Designarkivet i Nybro, har inget emot att ha inflytande.

– Jag vill gärna göra skillnad och påverka, helst verka som en drivkraft för andra också. Visst faller personer med makt tungt, om de faller. Men jag tycker det kan vara värt det. Jag vill vara en modig chef.

Din företrädare Bengt-Olof Johansson fick sparken av styrelsen. Du tvekade aldrig att ta jobbet?

– Man måste skilja på yrkesroll och person. Museet är en offentlig institution som folk ska ha åsikter om. Motsatsen vore väldigt trist. Jag var chef på Botkyrka konsthall i 10 år, jag vet att det ibland hettar till och att spelet kan vara smutsigt. Jag oroar mig inte i förväg.

Kalmarborna har varit lite tveksamma till sitt Konstmuseum. Vad gjorde Bengt-Olof för något fel?

– Det kan jag inte svara på. Det som händer är sällan en persons verk. Men jag har förstått att det finns de som tycker att museet stått för ett publikförakt och att man anser att folk inte förstår konsten. Jag står för en annorlunda syn. I min värld kan man läsa av konst på olika sätt och det går inte att säga att det ena är mer korrekt än det andra. Det är tillåtet att bara tycka att något är vackert.

Museichefer har möjlighet att bli makthavare inom kulturområdet. Har du sådana ambitioner?

– Jag vill att museet ska locka fler, ska bli en mötesplats som engagerar många. De öppna mötesplatserna blir färre och färre. Än så länge betalar man entré, men det är något vi diskuterar med styrelsen. Jag vet att det många tankar om det. Nästa år är det jubileumsår, då kommer det säkert att vara gratis entré vid flera tillfällen.

Vad tycker du är ett lagom antal besökare på museet för att du ska bli nöjd med ditt arbete?

Det är mycket svårt att säga. Jag vill att museet ska spela en roll i regionen, initiera debatter och vara angeläget inte bara för Kalmarborna utan även regionalt. Jag vill att man ska tala om utställningarna, att de ska påverka människor som fattar viktiga beslut.

Din första ”egna” utställning på museet handlar om hästar, Lilly den sista ölandshästen. Du är mycket hästintresserad själv. Du är inte orolig för kritik för att du talar i egen sak.

– Det är klart att jag är rädd för det. Men samtidigt funderade jag på vem som skulle vara mest lämplig för att göra en utställning om hästens roll i konsten. Jo, det är ju jag, eftersom jag är expert inom området. Hästintresset är mycket stort. Det är strategiskt tänkt kring att möta publiken.

– I mitt uppdrag finns också att vårda konstsamlingen. Och där är Nils Kreuger det bästa man har, hans häststudier är fantastiska. Nu kan vi visa dem. Men visst är det sårbart att också visa något av sig själv. Det blir mitt möte med publiken.

Men det är ganska långt från det man skällt på museet för, videokonst från Baltikum och så.

– Men det finns videokonst också i den här utställningen. Om man betalar en entréavgift till museet ska man inte uppleva det man ser som snålt. Man ska få många olika upplevelser.

Du har säkert mötts av en massa önskemål om att återinföra Sydosten. Är det något sådant på gång?

– Det kommer till nästa höst, den är viktig. Sedan är vi inte riktigt klara över formatet

Du vill visa fram konstnärer bland de många flyktingarna i Sverige. Hur går det?

– Det finns en syrisk konstnär, Muhammed Ali, som är i Sverige. Jag har hjälpt honom att ge ut sin teckningsbok. Det vi visar ska hålla hög kvalité. Ett museum som bara är politiskt korrekt är inte intressant.

Sverigedemokraterna vill dra in kulturstödet till bland annat Konstmuseet. Du har varit kritisk till det.

– Hoppas de kommer och tittar utställningen. Den här utställningen tar sig på många sätt an kulturarvsfrågorna. Jag tror att de kan gilla den. Kulturarvsfrågan är viktig. Men den ska vi använda för att diskutera vart vi är på väg. Historielöshet är jättefarligt.

Konstmuseet får omkring 13 miljoner i bidrag från skattebetalarna. Det blir mer än 500 kronor i bidrag per besökare. Är det rimligt?

– Jag tror det skulle behövas mer medel för att få ut ännu mer, speciellt för Designarkivet i Pukeberg. Det är viktigt att ge museet en stabilare ekonomi. Jag tror att vi ska ha öppet mer än idag. Tillgänglighetsfrågan är strategiskt viktig. Den svenska modellen av offentligt finansierad kultur, sjukvård och sådant är viktig. Annars handlar det bara om en galleriverksamhet. När ett museum fungerar bra är det en återkoppling till hur vårt samhälle fungerar och det kan man inte sätta någon prislapp på.

Kalmar Konstförening var tidigare mycket livaktig med 5 000 medlemmar, nu är det mindre än 1 000. Hur viktig är förankringen via konstföreningen?

– Förra veckan fick vi många nya som gick med. Det är spännande med ett museum som drivs av en förening, det är nästan unikt. Det ger en närhet till publiken. Vi behöver en föryngring så jag uppmanar alla yngre att gå med i föreningen. Jag tror att vi kommer att återinföra konstlotteriet och det stödjer jag.

Varför valde du att flytta till Kalmar?

– Jag Jobbade i förort i tio år. Jag ville se om de verktyg jag förfinat i mitt sätt att arbeta med konst skulle fungera på en plats som förenar både stad och landsbygd. Det är en skillnad mellan att vara konsthallschef och att vara chef för ett museum. Ett museum vilar på sina historiska samlingar. Ingen kräver att museet ska göras om till ett allaktivitetshus. Det fick jag kämpa mot ibland i Botkyrka.

Hur länge blir du kvar?

– Jag ska ge det här museet allt under den här perioden. Sedan får vi se om kärleken är besvarad. Eller hur... ? Men det tar förstås några år innan allt sätter sig och folk hittar hit.

Personligt

Joanna Sandell

Född: 1972 i Helsingfors, delvis uppvuxen på Hawaii, där pappa var astronom.

Familj: Tre barn, make från Kapstaden som precis fått uppehållstillstånd.

Utbildning: Journalisthögskola i Göteborg, ledarskapskurser.

Jobb: Journalist på Gotlands Tidningar och Sveriges Radio. Frilansade som kulturskribent och tog klivet till kommunala sektorn som chef för Botkyrka konsthall.

Förebilder: Det måste vara mina föräldrar.

Mat: Konstaterar att kroppkakor är en "spännande maträtt". Just nu blir det mest luncher på Park Hermina.

När jag tittar på TV: Mycket bredd, kollar både på Idol och Bonde söker fru tillsammans med barnen.

När jag inte är på jobbet: Egna gården på Öland tar all ledig tid. Det handlar om att köra hö, halm och ensilage och att ta hand om hästarna.

Visa mer...