”Jag vill sitta i riksdagen med dig, Jimmy”

Kvastenhörnet Artikeln publicerades
Kristdemokraterna har valvinden i ryggen och det var många glada miner i Kvastenhörnet på fredagsförmiddagen. Jimmy Loord och Ebba Busch Thor kandiderar båda till risdagen och har chans att komma in, Christopher Dywik i bakgrunden är partiets starke man i Kalmar.
Foto: Ulf Carlsson
Kristdemokraterna har valvinden i ryggen och det var många glada miner i Kvastenhörnet på fredagsförmiddagen. Jimmy Loord och Ebba Busch Thor kandiderar båda till risdagen och har chans att komma in, Christopher Dywik i bakgrunden är partiets starke man i Kalmar.

Ebba Busch Thor kom till Kalmar med valvinden i ryggen och ett uppehåll i skyfallet. Det mesta går partiets väg just nu och det var en synbart nöjd KD-ledare som mötte väljarna i Kvastenhörnet.

Prick tio kom hon vandrande på Storgatan från till kd:s tält i Kvastenhörnet, hälsade på den tämligen stora skara sympatisörer, valarbetare och intresserade som samlats.

Hon krokade arm med riksdagskandidaten Jimmy Loord från Nybro, som vår tidning konstaterat har en ordentlig chans att komma in i den lagstiftande församlingen.

– Min ambition är att sitta i riksdagen tillsammans med Jimmy, sade hon. Och det ser jag mycket fram emot. Det blir första gången i riksdagen för oss båda.

Från att i flera år ha harvat runt iskalla siffror på 3 procent och lägre och att ha varit helt uträknade från riksdagen har Kristdemokraterna nu lyft till opinionstal på över 6 procent. I vår tidnings egen beräkning kan partiet till och med ta en riksdagsplats i Kalmar län.

Vad är det som hänt?

– Ebba har fått genomslag, förklarade tidigare riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) från Järnforsen. Hon har fått tala om andra frågor än opinionssiffror och då blir det så här.

För publiken i Kalmar berättade Ebba Busch Thor om orsaken till att hon engagerat sig politiskt och att det helt och hållet berodde på mormor Gunhilds första kontakt med hemtjänsten.

– Mormor berättade om när hon första gången mött hemtjänsten. De stövlade in i hennes och morfar Åkes hem och berättade om allt som var fel. På tapeten ritade man ett stort streck med tusch, där skulle det sättas upp ett hjälpmedel.

– Intentionerna vad säkert de bästa. Men ingen brydde sig om min mormor och hennes värdighet. Det är faktiskt den enda anledningen till att jag engagerade mig politiskt.

Ebba Busch Thor beklagade att äldreomsorgen inte varit föremål för en enda partiledardebatt. Och hon menade att många kommuner gjort fel prioriteringar.

– Istället för att bygga bort bristen på äldrebostäder har man valt att satsa pengar på kommunala skrytbyggen.

Hon menade att dagens landsting måste läggas ner och att diskussionen inte bör handla om privat eller offentlig vård utan om ojämlikheten i vården.

– Det är helt oacceptabelt att chansen till överlevnad efter en cancerdiagnos ska bero på var i landet du har din bostad. Det är verkligen ojämlikhet i vården.

Ebba Busch Thor är ute på en snabbturné i Sverige i valets slutspurt, efter en dryg halvtimma i Kalmar drog hon vidare till möten i Karlskrona. Sedan blir det Jönköping.