Jägare säker på vargobs: ”Den var silvergrå och hade kraftig svans”

Videlund Artikeln publicerades
Vargens framtass är något större än baktassen. Eftersom vargen är relativt tung i förhållande till tassarnas yta väljer de ofta lättframkomliga vägar.
Foto: Patrik Olofsson
Vargens framtass är något större än baktassen. Eftersom vargen är relativt tung i förhållande till tassarnas yta väljer de ofta lättframkomliga vägar.

Jägaren Christian var på väg hem från jobbet sent i onsdags kväll. Han tog vägen över skogen från Orrefors ner mot Hermanstorp. Plötsligt såg han en varg två meter in i skogen.

– Jag är väldigt säker på att det var en varg.

Trots att det var mörkt tycker Christian att han fick en bra observation i billyktornas sken.

– Jag har bra lyse så man ser djuren. Vargen stod två meter från vägen i en tallskog med mossa och ris. Den var i stort sett silvergrå och hade en kraftig tjock svans som hängde bakåt snett nedåt. Jag tittade på den från bredsidan och då hoppade den till i sidled som om den studsade till och kände sig påkommen.

Christian stannade inte och tog någon bild av vargen utan fortsatte hemåt.

– Jag funderade på att vända men om jag gjort det tror jag inte att den hade stått kvar.

Han brukar se vilt längs med vägen, men har aldrig tidigare sett någon varg.

– Jag blev väldigt snopen och paff. Det gick så snabbt. Rävar ser jag ofta när jag kör på kvällen, vildsvin med och älgar några gånger varje månad. Lodjur har jag också sett.

På torsdagen ringde han länsstyrelsen för att berätta vad han sett.

– Det var synd att han inte fick djuret på bild, säger Mattias Persson som hade behövt spårsnö för att bedöma om det var en varg som Christian sett.

När det var dagsljus åkte Christian tillbaka till platsen där han sett vargen.

– Jag ville se hur det såg ut där den hade stått. Det var ganska mjukt under och mossan var nedtryckt av tassarna. Avtrycket var så djupt att det inte kunde ha varit från ett lättare djur som en räv. Jag gick runt och tittade om det fanns någon avföring, men hittade inget.

Alldeles i närheten finns förövrigt en våtmark med namnet Vargmossen. Christian förstår de som är rädda för varg, men tycker att den hör hemma även i våra trakter.

– Vi jägare ska värna om vår inhemska djurfauna och då ska det gälla vargen med. Jag har hund själv och vill inte ha den dödad av varg, men vi måste ställa in oss på att leva ihop. Jag tycker att vi ska ha varg i Sverige på en nivå som funkar.