Jan R Andersson vill satsa på kärnkraften

Kalmar Artikeln publicerades

Jan R Andersson är reservofficeren och motorsportentusiasten som vill bygga ut kärnkraften och tycker att Sverige ska gå med i Nato.

Jan R Andersson vill bygga ut kärnkraften, och menar att kärnkraft är det mest klimatsmarta sättet att producera el.
Foto: Karin Asmundsson
Jan R Andersson vill bygga ut kärnkraften, och menar att kärnkraft är det mest klimatsmarta sättet att producera el.

Norrbottningen Jan R Andersson kom till Kalmar 1999. Efter studierna hade han fått jobb som politisk sekreterare hos Moderaterna, och hade tänkt sig ett år eller två i Småland. Snart firar han 20-årsjubileum i Kalmar, även om arbetsveckorna sedan 2006 tillbringas i riksdagen. Han är ledamot i försvarsutskottet och suppleant i OSSE-delegationen, OSSE står för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, samt ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar sedan 2002.

Han är intresserad av försvarsfrågor, och tycker att Sverige ska gå med i Nato.

– Det finns två anledningar. Vi klarar inte av att försvara oss själva under längre tid, och vi ska samarbeta med de demokratier som finns, även om alla verkligen inte är perfekta demokratier.

Trots engagemanget i försvarsfrågorna är det tre andra frågor som är de viktigaste i valet, integration, trygghet och kärnkraft.

Han menar att integrationen är en ödesfråga.

– Det stora mottagandet kan vara en resurs om det går rätt till, men just nu syns det inte spår av att regeringen lyckats. Trots snabbspår och olika typer av arbetsmarknadsåtgärder är det problem med långa tider till arbete, och många kommer aldrig i arbete. Vi måste sänka trösklarna. Jag tror att arbetsförmedlingen inte alltid är byxad för sina uppgifter, det är för mycket byråkrati och det är som är försöka pressa ner en fyrkant i ett runt hål.

Hans parti har föreslagit ett bidragstak.

– Det ska alltid löna sig bättre att arbeta. Idag, om du får ett jobb med låg lön och lever på bidrag kan det innebära att du går ner i inkomst och då är det inte så attraktivt att ta ett jobb. Och den som inte har arbete hamnar i utanförskap och kan bli föremål för rekrytering av grupper som står utanför samhället.

Integration hänger ihop med trygghet, menar han.

– Alla ska ha chans att göra positiva val. Det ska inte finnas områden där svensk lag inte gäller och där ordningsmakten tagits över av religiösa fanatiker. Vi måste ta tag i problemet. Det räcker inte med att bygga nya fritidsgårdar.

Han vill ha fler poliser.

– Man måste bryta upp de kriminella gängen, bryta hela kedjan. Det är svårt att kvalitativt säkra vad polisen gör, men utvecklingen är rätt tydlig. Det är svårare att utreda, det är större tekniska krav.

I den breda energiöverenskommelsen mellan S, MP, M, C och KD från 2016, ingår att nuvarande reaktorer får ersättas, och att det maximalt får finnas tio reaktorer.

– Vi behöver producera mer el. Ska vi kunna ladda en miljon elbilar behöves mer el, och kärnkraft är det mest klimatsmarta alternativet. Det är rimligt att bygga där det finns kärnkraftverk, och att projektera för en ny större reaktor på OKG. Det är el som är framtidens energi.

Han menar att en utbyggd kärnkraft också gör det möjligt för Sverige att exportera elkraft, och att kärnkraften har framtiden för sig.

– I Finland och Frankrike bygger man nya verk, och i Storbritannien projekterar man. Och i vårt län har vi inte haft några större statliga investeringar sedan Ölandsbron byggdes.

Jan R Andersson tror att det kommer att bli stökigt efter valet, hur det än går.

– Jag tror att Alliansen blir lite större än regeringsblocket. Det viktigaste är att få en alliansmajoritet, sedan får vi lösa frågorna som de kommer. Det finns inget parti som har något intresse av att ge Sverigedemokraterna något inflytande i migrationsfrågan. Men det som oroar är att de två partier som aldrig kommer att hamna i en regering, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, är de som gått bäst i opinionsundersökningarna. Men när övriga partier inte klarar av att förklara sin politik, som att å ena sidan ska man ha strikta asylregler, å andra siden ska 7000 unga män som saknar asylrätt få gå gymnasiet för att sedan utvisas, då tappar man förtroende. SD kan lova vad som helst, de behöver inte uppfylla sina löften.

fakta

Viktigaste valfrågorna

Integration

Trygghet

Kärnkraft

Visa mer...

Fakta

Jan R Andersson

Aktuell: Toppkandidat för Moderaterna i riksdagsvalet

Gör: Riksdagsledamot sedan 2006, tidigare politisk sekreterare

Bor: Kalmar

Familj: Särbo

Intressen:Matlagning och motorsport.

Visa mer...