Järnvägstrafik i länet förbjuds till torsdag

Kalmar län Artikeln publicerades
Kustpilentågen får fortsätta att stå stilla. Trafikverket förbjuder trafik på Stångådalsbanan i vart fall till torsdag.
Foto: Peo Larsson
Kustpilentågen får fortsätta att stå stilla. Trafikverket förbjuder trafik på Stångådalsbanan i vart fall till torsdag.

Trafikverket har beslutat att förlänga förbudet på tågtrafik på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping till och med torsdag. Orsaken är att SMHI tror på temperaturer på upp till 35 grader i veckan.

Temperaturer på upp till 70 grader har uppmätts i rälsen och risken för så kallade solkurvor och därmed urspårningar är mycket stor.

Förbudet infördes förra onsdagen och tanken var att trafiken skulle återupptas igen på måndagen. Men temperaturerna har inte gått ner och först mot slutet av veckan kan man se något mer normal värme. Därför blir det en förlängning av förbudet.

Trafiken beräknas vara igång igen torsdagen den 2 augusti på sträckorna Linköping - Kalmar. Linköping-Västervik, Berga-Oskarshamn. För sträckan Eksjö-Hultsfred finns ännu ingen prognos för när trafiken kan återupptas.

Järnvägen på de berörda sträckorna är stängd för all person- och godstrafik.

– Skarvspårsbanor, som finns på de aktuella sträckorna, är känsligare för höga temperaturer än helsvetsade på betongsliper, förklarar Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Rälsen ligger med metallinfästningar mellan och när temperaturen stiger utvidgar sig metallen och det blir solkurvor.

Skarvspårsbanorna är ett äldre sätt att bygga järnväg än de helsvetsade och Stångådalsbanan tillhör också de äldre järnvägslinjerna i landet.

– De aktuella järnvägslinjerna inspekteras nu kontinuerligt, säger Bengt Olsson. När Värmen går ner kommer också spåren att räta ut sig igen.

De inställda tågen ersätts med buss.