Jenny Melander tar plats i politikens finrum

Kalmar Artikeln publicerades
Jenny Melander, SSU-ombudsman, nominerad som ersättare till kommunstyrelsen behöver inte känna sig ensam på jobbet.
Foto: Karin Asmundsson
Jenny Melander, SSU-ombudsman, nominerad som ersättare till kommunstyrelsen behöver inte känna sig ensam på jobbet.

Den politiska karriären går fort fram för Jenny Melander, 22 år. Hon är nominerad som ersättare till kommunstyrelsen. – Jag vill göra skillnad, säger hon.

Jenny flyttade från Karlskrona till Kalmar för tre år sedan för att plugga programmet för internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet. I våras blev hon klar med studierna, och har en fil kand i statskunskap. I våras fick hon också jobb som ombudsman för SSU Kalmar län.

Hon sitter på sjätte våningen i gamla riskvarnen, med utsikt över Kvarnholmen. Bakom ryggen tittat statsministern på henne, vid sitt gruppen har hon sällskap av utrikesministern och finansministern. På bordet står en röd SSU-vimpel.

Jenny blev politiskt aktiv i samband med EU-valet 2014.

– Jag läste partiprogrammen och kom fram till att mina grundvärderingar stämmer med socialdemokratin. Jag hade inget med mig hemifrån, jag vet inte ens vad föräldrarna röstar på!

Jenny blev ordförande i SSU-distriktet i Blekinge. Planen var att antingen flytta hem, eller flytta vidare efter studierna, och förra året tog hon en paus från politiken. Istället blev det Kalmar, för överskådlig tid framåt.

– Just nu jobbar jag med det jag vill, och nu ska jag stanna. Annars har jag inte så jättemycket framtidsplaner, och inga karriärmål.

Hon fanns inte med på valsedeln till kommunfullmäktige. Socialdemokraternas valberedningsförslag ska behandlas av partiets representantskap. Sedan är det kommunfullmäktige som väljer kommunstyrelse, som kan beskrivas som kommunens regering.

– Det är inte hundra, men förhoppningsvis.

Statsråd måste inte sitta i riksdagen, även om många gör det, och kommunstyrelseledamöter måste inte vara med fullmäktige, även om de flesta är det. Blir hon vald blir hon yngst.

Hon brinner för frågor om jämlikhet, jämställdhet och antirasism.

– Vem man är och vilken bakgrund man har ska inte spela någon roll för ens möjligheter att lyckas i livet.

Men det är väl inget parti som är emot?

– Nej, men vårt vallöfte i Kalmar om bostadsgaranti för unga är en konkret grej, liksom vallöftena nationellt om satsningar för att minska psykisk ohälsa bland unga. Vi föreslår att skolhälsovården inte bara gör en fysisk screening utan också en psykisk för att förebygga psykisk ohälsa.

Jenny Melander är ombudsman för en organisation som just nu växer snabbt.

– Vid årsskiftet hade vi knappt 200 medlemmar. Nu är vi 418. Målet är 500 vid kommande årsskifte. Vi har varit ute i hela länet och pratat politik och värva medlemmar, och nu startar vi klubbar i många kommuner. Vi har en väldigt bred verksamhet, från lokala diskussionskvällar till nationella kurser och konferenser.

Hon håller inte alls med om att ungdomar idag inte engagerar sig,

– Det finns massor av samhällsengagemang, folk är veganer och feminister, men man kanske inte vet vart man ska rikta engagemanget och var man ska organisera sig. SSU är landets största feministiska och antirasistiska ungdomsförbund, men det finns kanske en bild av ett det är lite tråkigt.

Så är det inte, försäkrar hon.

– Jag vill visa att man kan göra skillnad.

När Jenny inte jobbar så ägnar hon sig åt skapande verksamhet.

–  Jag har målat i hela mitt liv. Jag gick tio år på kulturskolan, och jag sökte till estetisk linje på gymnasiet, men då lades den ner, så det blev samhälle internationell istället. Jag målar i akvarell, lite olika men ofta lite abstrakt. Man behöver ha ett andrum.