Johan Persson får 70 000 för att måla Carlsson

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Den tidigare landshövdingen Stefan Carlsson.
Den tidigare landshövdingen Stefan Carlsson.

Länsstyrelsen har beställt ett porträtt av tidigare landshövdingen Stefan Carlsson för 70 000 kronor.

Porträttet är målat av den kände konstnären Johan Persson.

Och nej, det är inte kommunalrådet, tillika Almqvists sambo Johan Persson (S) som hållit i penseln, utan Ölandskonstnären med samma namn.

Utformningen av konstverket kommer att hållas hemligt tills det avtäcks officiellt på skärtorsdagen den 13 april, i närvaro av bland andra Stefan Carlsson och tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist.

Stefan Carlsson, som för närvarande är skriven i Borgholms kommun, med sommarstugan i Djupvik som bostad har under en tid suttit modell för Johan Persson. Arbetet har skett i en kombination av sittningar och foto från en miljö på residenset.

Johan Persson är mycket välkänd och hyllad som porträttmålare.

Midsommardagen 2015, hade han vernissage på en utställning med bland annat omtalade porträtt av Raine Navin, Gunilla Skyttla och konstnärskollegan Lotta Laserstein på Himmelsberga Konsthall.

Det var då Stefan Carlsson bestämde sig för att det var Persson som skulle måla hans porträtt, efter att uppdraget på residenset var avslutat.

– Nu har jag bestämt mig. Det blir den här killen som ska måla mitt porträtt, sade Stefan Carlsson till vår tidning efter att ha besökt utställningen.

Nu fick Johan Persson ta fram staffli och akvarellpenslar något tidigare än man kanske hade tänkt. Nästan exakt ett år efter vernissagen avsatte regeringen Stefan Carlsson.

Porträttet kommer att hänga på residenset, bland andra landshövdingar i Kalmar län ända från 1600-talet.

Porträttet av Carlssons företrädare, Sven Lindgren målades av Bo Larsson och Anita Bråkenhielm blev porträtterad av Behn Edvinsson.