Juholt efterlyser en tydlig riktning för S

Kalmar län Artikeln publicerades
För fyra år sedan avgick Håkan Juholt som partiledare. Sedan dess har raset fortsatt. Han menar att partiet behöver peka ut färdvägen för att kunna lyfta till de 40 procent han menar att de hör hemma på.
Foto:Helen Edvall
För fyra år sedan avgick Håkan Juholt som partiledare. Sedan dess har raset fortsatt. Han menar att partiet behöver peka ut färdvägen för att kunna lyfta till de 40 procent han menar att de hör hemma på.

Raset har inget med flyktingar eller med lägenhetsaffärer att göra. Det handlar om att Socialdemokraterna inte visar vad de vill, menar Håkan Juholt.

– Läget nu är en logisk konsekvens av de strategiska val som Socialdemokraterna gjort sedan jag avgick.

Det var i fredags fyra år sedan Håkan Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna efter mindre än ett år på posten.

– I mars är det fem år sedan jag valdes, och nu är det fyra år sedan jag avgick. Så jag har tänkt mycket på varför vi gick så bra under mitt första halvår, och varför drevet blev så hårt mot mig.

Opinionssiffrorna låg i slutet strax under 25 procent. Katastrofala siffror för Socialdemokraterna. Juholt hade tagit över ett parti med siffror kring 30 procent.

Men backar man till 2011, innan drevet mot Juholt dragit i gång, ser det annorlunda ut.

– Den energi och den politiska kurs som valet av mig innebar gjorde att vi gick upp till 37 - 38 procent. Vi fick beskedet att vi ökade bland unga, bland gamla, både i landsbygd och i stad. Det var innan drevet mot mig.

Håkan Juholt är noga med att inte lasta Stefan Löfven för raset, utan det är Socialdemokraterna kollektivt som ska fundera över vad som hänt.

– Socialdemokraterna hör inte hemma på 22 procent, utan på 40. Jag har gott samvete. Socialdemokraterna kan lyfta till 40 procent. Det är ingen sjuttiotalsnostalgi, utan det skedde hösten 2011. I närtid har vi alltså visat det. Sedan fick jag god hjälp att ta mig ner från det.

Vad är viktigt för Socialdemokratin att göra?

– Det måste finnas en vision för framtiden. Vad gör vi i dag? På vilket sätt är det unikt? Kristian Luuk ställer frågan varje fredag: Vart är vi på väg? Vi måste visa vart vi ska. Hur går resan? Det gör Stefan Löfven. Det jag pratar om nu är ett råd till hela socialdemokratin.

– För det andra måste vi reda ut att skiljelinjen inte går mellan SD och de andra, utan mellan Socialdemokraterna och borgerligheten. För det tredje måste vi ha en bombmatta med åtgärder för att minska klyftorna i samhället. Om alla gör det kan vi vara optimistiska.

Håkan Juholt går tillbaka till det allra första partiprogrammet i sin analys.

– När man känner att det inte är någon skillnad mellan partierna är socialdemokratin förloraren. I vårt allra första partiprogram slog vi fast hur vi ska skilja oss. Det har varit framgångsreceptet. När det inte görs, får vi stryk.

Han pratar också om att få in framtidstro i Sverige.

– Efter årtionden av nyliberal dagordning har många förlorat framtidstron. Kommer pensionen att räcka? Många är väldigt oroliga för att de kommer att få klara sig själva. I en sådan miljö kan Sverigedemokraterna bli stora. Vi måste återupprätta framtidstron. Annars kan det här fortsätta hur långt som helst.

Och vad händer då?

– Om vi inte återupprättar framtidstron känner folk att de måste rusta sig själva. De kan inte lita på andra. Då går vi från ett solidariskt till ett egoistiskt samhälle.

Socialdemokratin ska sträcka på ryggen, inte böja den.

– Det behövs fart och självförtroende. Vi är ett av de partier som inte behöver skämmas.

Vilka strategiska val syftade du på tidigare?

– Att inte utmana borgerligheten och att inte sätta sin egen dagordning. Borgerligheten gjorde sitt sämsta val sedan demokratins genombrott. Men väljarna gick förbi Socialdemokraterna, för att vi inte uppfattades som ett alternativ. Sverigedemokraternas framgångar har inget med kriget i Syrien eller flyktingarna att göra.

Juholt återvänder till att S måste särskilja sig.

– Det första partiprogrammet vi hade var unikt därför att det slog fast det utmärkande. Den strategin höll i nästan hundra år. Nu lever vi i trianguleringens tid. Väljarna fick fundera på vilket parti det egentligen är som vill höja lärarnas löner? När den viktiga frågan är vem som vill bryta segregationen i skolan. Socialdemokraterna måste återigen ge svar på frågan varför vi finns till, vad som är det unika.

Hur stor del spelar skandalerna i Kommunal och diskussionen om Margot Wallströms lägenhet in?

– Det är på marginalen. Man kan se det som grader i helvetet. Vi var på 24 procent innan. Men det kan ha befäst bilden för några väljare, som nu kan lämna Socialdemokratin.