Kajalen kalkar ur – fläckig fasad fall för leverantör

Tegelviken Artikeln publicerades
Efter ett kraftigt slagregn har teglet på nordsidan av Kajalen börjat fälla ut kalk.
Foto: Fredrik Svensson
Efter ett kraftigt slagregn har teglet på nordsidan av Kajalen börjat fälla ut kalk.

Den norra fasaden på Kalmarhems prestigebygge Kajalen har fått stora vita fläckar. Kalkutfällning säger fastighetschefen – som väntar på besked från fasadleverantören.

Det var i samband med ett kraftigt slagregn för några veckor sedan som Kajalens fasad började vitna, enligt Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem.

– Vi har noterat det och har kopplat in byggentreprenören. De har i sin tur skickat ärendet vidare till leverantören av fasadelementen.

Det omdebatterade höghuset i södra Kalmar blev inflyttningsklart i maj förra året, 2017. Då hade bygget gått snabbare än väntat. Överklaganden hade uteblivit och tidsplanen kunde hållas.

Det är en tydlig skillnad på den norra fasaden jämfört med de övriga tre.
Foto: Fredrik Svensson
Det är en tydlig skillnad på den norra fasaden jämfört med de övriga tre.

Under byggtiden kom till och med statsminister Stefan Löfven på besök, och tog del av detaljplan och projektidé över det som nu är Kalmars högsta bostadshus.

Invigningen hölls i vackert försommarväder. Kalmarhems styrelseordförande Roger Holmberg (S) tog emot en guldnyckel och öppnade dörren till det 15 våningar höga hyreshuset.

Inbjudna gäster tog sedan hissen till högsta våningen för att beskåda utsikten.

Niclas Ohlslöf, fastighetschef Kalmarhem.
Foto: Anders Johansson
Niclas Ohlslöf, fastighetschef Kalmarhem.

Ett år senare är det fortfarande en vacker vy för den som tittar ut, men det är ingen vacker utsikt som möter den som beskådar Kajalen. En av de fyra fasaderna har blivit vitfläckig.

– Det som byggentreprenören svarat oss är att det med största sannolikhet är kalkutfällning som visar sig efter det kraftiga slagregnet, säger Niclas Ohlslöf.

Det 15 våningar höga husets fasadelement har byggts på fabrik och lyfts på plats. Om det är byggmetoden som spelat in är för tidigt att säga.

Men enligt Niclas Ohlslöf är kalkutfällningar inget ovanligt på tegelfasader.

– Vi väntar besked från fasadelementleverantören på vad som blir nästa steg i ärendet.

Kajalens fläckiga fasad

Läs mer: