Kajalen kan få ett tvillingtorn

Skärgårdsstaden Artikeln publicerades
Kajalen blir fortsatt störst.
Foto: Mats Holmertz
Kajalen blir fortsatt störst.

Ett 14 våningar högt hus, 42 meter upp, planeras att byggas vid sjukhuset. I nästa vecka väntas kommunen fatta beslut om bygglov för de 56 lägenheterna.

Till sommaren flyttar folk in i de 90-talet nya lägenheterna som Kalmarhem sett till att bygga intill Skyttis, i det som kallas Skärgårdsstaden.

När bygget diskuterades fanns det planer på ett 13 till 14 våningar högt hus i området, och det talades om att det skulle bli ett tvillingtorn till Kajalen.

– Vi vet inte än om det blir så. Vi hoppas på ett höghus med fin utsikt. Det hade varit trevligt men det kan också bli lägre hus, sa Kalmarhems dåvarande vd Britt Johansson till Östra Småland i samband med att marken röjdes och skogen intill kolonilotterna kapades ner för några år sedan.

Så här väntas huset se ut.
Foto: Ur bygglovshandlingarna
Så här väntas huset se ut.

Men nu väntas det trots allt bli ett högt hus, i samma stil som Kajalen. Detaljplanen tillåter att det kan bli 51 meter högt, men det väntas bli 42 meter, en våning och fyra meter lägre än höghuset på andra sidan sjukhuset.

Nyinflyttade förväntas inte parkera vid huset. Det byggs 22 parkeringsplatser och 167 cykelparkeringar på fastigheten. Det är betydligt färre än de 57 det skulle bli om kommunens parkeringsnorm följdes. För övriga hänvisas till att parkera på landstingets parkering.

Gör plats för nya parkeringsplatser

Det är inte reningsverket som luktar värst i södra Kalmar

Nytt och fräscht när Skärgårdsstaden visades upp