Kalla fall-grupp har fått fler tips om mördade kvinnor

Kalmar län Artikeln publicerades
Efter att fyrbarnsmamman försvann från sitt hem i november 2009 pågick en stor sökinsats i Kalmar. Här söker polismannen Martin Petersson med hund på Värsnäs.
Foto: Lars Johansson
Efter att fyrbarnsmamman försvann från sitt hem i november 2009 pågick en stor sökinsats i Kalmar. Här söker polismannen Martin Petersson med hund på Värsnäs.

Polisens Kalla fall-grupp har fått nya tips som de ska undersöka i Kalmar län. Det gäller den 36-åriga fyrbarnsmamma som försvann från Kalmar för tio år sedan.

Sedan tidigare har polisen tips om Annelie Ojonens försvinnande 1997. De nya uppgifterna gäller den 36-åriga kvinna som anmäldes försvunnen i november 2009.

Polisen var övertygad om att hennes då 56-årige make hade dödat henne, men man kunde aldrig hitta kroppen. Mannen dömdes mot sitt nekande till tre år fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Efter det har han dömts för ett våldsbrott mot en annan kvinna.

Kalla fall-gruppen i region Syd leds av Bo Lundqvist som är angelägen om att komma till Kalmar för att undersöka tipsen.

– I bästa fall kommer vi i slutet av september, men jag är rädd att vi hamnar i oktober.

Han vill inte säga hur många platser som kommer att sökas av med hundar, mer än att det är minst fyra olika ställen.

Redan i januari kunde vi berätta om att Kalla fall-gruppen fått tips om platser kopplade till Annelie Ojonens försvinnande. Senare har det även kommit tips om den försvunna fyrbarnsmamman.

– Vi har fått in information som kan lokalisera kroppen. Det är förslag på några platser.

När mordutredarna kommer till Kalmar kommer de även att hålla förhör.

– Det kan vara vittnen och andra personer som vi behöver prata med igen. Det betyder inte på något sätt att polisen misskött sig tidigare, utan att tiden ger oss en ny möjlighet. Det har, särskilt jämfört med 1997 kommit nya forensiska metoder och när åren går sker också förskjutningar i förtroenden. Ett ögonvittne kan ha sett mordet och varit livrädd för personen. Sedan händer det att personen inte längre är ett hot för vittnet.

Fakta

Fyrbarnsmamman som försvann

Det var tisdagen 10 november 2009 som den då 36-åriga fyrbarnsmamman försvann från sitt hem på Amorvägen i Kalmar. Polisen misstänkte genast att hon utsatts för ett brott. Omgående greps hennes då 56-årige make misstänkt för människorov. Parets barn omhändertogs av socialen. När kvinnan försvann hade familjen bott i Kalmar i ett halvår och i Sverige i elva år.

Här är polisens efterlysning.

Visa mer...

Fokus ligger på att hitta de två försvunna kvinnorna som polisen förmodar har blivit mördade.

– Det är verkligen det vi satsar allting på. Så är det i alla ärenden där offret är försvunnet. När vi väl hittar kroppen börjar arbetet att reda ut vad som har hänt och vem det kan leda till.

Den person som polisen misstänkte låg bakom Annelie Ojonens försvinnande lever inte längre.

Spelar det någon roll för utredningen om gärningsmannen är död?

– Nej det är egalt om personen är avliden. Vi tar fram bevisningen och pekar i så fall ut en död gärningsman. Det finns en speciell nedläggningsgrund; misstänkt är avliden. Det är annorlunda på så vis att vi ”avkunnar en dom” och personen har ingen möjlighet att fria sig. Idag tas beslutet av polis och åklagare, men ett förslag är att det istället ska tas av rätten. Det är lite märkligt att ”bara” för att en person är avliden kan en enskild polis ta beslut om utredningen.

Bo Lundqvist ser en problematik i förhållande till den dödes anhöriga.

– Då får kanske ett barn till sig att ”din pappa var mördare”. Det kan också få civilrättsliga följder med till exempel försäkringar.

Kalla fall-gruppen har bara möjlighet att utreda ett ärende åt gången. Personalen lånas också ut till färska mordfall.

– Fram till rätt så nyligen var en utredare iakttagen för att utreda ett trippelmord i Malmö som hände i fjol. Gangstermorden kräver resurser, men det känns som att vi är lite mer fredade nu.