Kalmar är årets sommarstad - igen!

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Emma Hasselgren

Rösterna är räknade, och resultatet är tydligt: Kalmar blir Årets sommarstad för fjärde året i rad.

”En genuin svensk sommarstad som bevisar återigen att staden är en riktig svensk favorit”, skriver Reseguiden som anordnar den årliga omröstningen.

Kalmar fick nästan 25 procent av rösterna, 24,6, att jämföra med tvåan Härnösands 11,8 procent.

– Vi känner en väldig stolthet. Det är fantastiskt att se engagemanget som vi ser från besökare, invånare och företagare. Många är stolta över sin stad och tycker att det är värt en röst, säger Stefan Johnson, turistchef vid Kalmar kommun.

Stefan Johnson, Kalmar kommuns turistchef, är stolt över Kalmars fyrfaldiga titel som Årets sommarstad.
Foto: David Bergström
Stefan Johnson, Kalmar kommuns turistchef, är stolt över Kalmars fyrfaldiga titel som Årets sommarstad.

Vad betyder detta för Kalmar?

– Att vi blivit Årets sommarstad för fjärde gången på raken är faktiskt ganska magiskt. Vi som i vårt jobb rör oss i internationella kretsar märker att allt fler lägger märke till Kalmar. Vårt varumärke sprider sig och för en liten stad som Kalmar är det aldrig fel att det pratas om oss i exempelvis Italien och Spanien. Men sedan exakt vad det innebär i gästnätter och omsättning är väldigt svårt att säga.

– Det som går att säga är att vi de senaste 4-5 åren haft en positiv utveckling i gästnattstal, vilket är den mest kvalificerade mätmetoden vi har. Alla gästnätter på hotell, stugbyar, campingar och liknande måste rapporteras in till SCB och under 2017 var vi uppe i cirka 419 000, en ökning på 3,3 procent jämfört med 2016. Jämför man 2013 och 2017 så är det en 24-procentig uppgång.

Med risk att låta negativ, men med i toppen på listan finns sommarstäder som Härnösand och Västervik. Är det rimligt att Kalmar blir Årets sommarstad igen med den konkurrensen?

– Kalmar ligger mitt emellan Öland och Glasriket och vi har en helhet som lockar många. Det beror inte bara på Kalmar som enskild plats, Öland inte minst är väldigt viktigt för Kalmar som volymdragande destination.

– Och vi är jätteglada att vi har Västervik med oss i toppen, det visar att Kalmarsundsregionen har en styrka och fantastiska sommarställen. Sedan är Härnösand också en fantastiskt fin plats. Det är mycket kuststäder på listan, får man konstatera.

Kan Kalmar bli ännu bättre eller är turismtoppen nådd?

– Turismen kan alltid utvecklas och det gäller bara att utveckla kvaliteten vi har och står i i dag. Vi ska öka på det där vi gör en förbättring, nämligen bredden och möta många målgrupper. Det går inte bara ha spets utan man måste arbeta med barn, unga, vuxna, gamla och olika intressen.

– Vi har vissa teman vi arbetar efter: Kulturhistorien som är vårt hjärta, musiken och evenemangen såklart, en hel del shopping och aktiviteter för barn och familjer. Sedan ser vi att turismen runt utmaningsidrotten växer väldigt mycket, både cykel, löpning och simning.

– Jag skulle säga att stolthet är ett ledord, och det engagemang vi känner kommer därav. Just viljan att vilja sin plats väl är den stora framgångsfaktorn som gör att vi återigen kommer på högsta plats.

 

Årets sommarstäder

Topp 10

1. Kalmar (24,6%)

2. Härnösand (11,8%)

3. Västervik (10,2%)

4. Halmstad (7%)

5. Karlskrona (6,3%)

6. Varberg (4,2%)

7. Visby (3,3%)

8. Falkenberg (3,2%)

9. Mariestad (2,5%)

10. Göteborg (2,3%)

Visa mer...