Kalmar backar och Oskarshamn klättrar i skolranking

Kalmar län Artikeln publicerades
Kalmar kommun backar i Lärarförbundets ranking, Borgholms kommun avancerar.
Foto: Sofia Hedman
Kalmar kommun backar i Lärarförbundets ranking, Borgholms kommun avancerar.

Kalmar backar och Borgholm går kraftigt upp i Lärarförbundets ranking av Årets Bästa skolkommun. Oskarshamn närmar sig toppskiktet.

För sjuttonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun.

Lärarnas fackliga organisation fokuserar mycket på de egna medlemmarnas situation när kommunerna listas. Kommuner med bra löner och arbetsvillkor hamnar högt.

Kalmar var förra året den fjärde bästa skolkommunen i hela landet enligt den rankingen. Nu är kommunen på tionde plats.

Borgholms kommun är den sjätte bästa kommunen. I Borgholm finns en av de skolor i landet som uppvisar allra bäst resultat för eleverna, Åkerboskolan i Löttorp.

Oskarshamn närmar sig också det absoluta toppskiktet av 290 kommuner i landet placeras man på plats 24.

Kalmar är landets bästa kommun när det gäller antalet behöriga lärare och går upp från sjätte plats till absoluta toppen i just denna del av undersökningen. Men man tillhör de sämsta i landet när det gäller resurser till skolan och lärarnas löner är inte heller mycket att skryta med. Av 290 kommuner hamnar Kalmar på plats 241 när det gäller resurser, det är lika dåligt resultat som året innan. Och även om lärarna inte varit lika sjuka 2018 som året innan hamnar kommunen på den sämre halvan när det gäller ”Friska lärare”. I år hamnar kommunen på plats 179 förra året var det plats 228, när det gäller ”Friska lärare”.

– Det är en tuff verksamhet på golvet i Kalmars skolor. Det som drar ner resultatet är arbetsmiljön, säger Jeanette Wahlgren, ordförande för Lärarförbundet i Kalmar.

– Det är helt enkelt så att skolverksamheten i den här kommunen inte får lika mycket pengar som man behöver och önskar.

Att Kalmar ligger i topp när det gäller utbildade lärare berör på den omfattande lärarutbildning som universitetet bedriver, många studenter väljer att stanna kvar efter avslutad utbildning.

– Men även i Kalmar börjar vi märka av lärarbristen, speciellt i förskolan, säger Jeanette Wahlgren.

– De brister som den här undersökningen visar kan bara lösas av politikerna, det är de som sitter på pengarna. Kalmar har mycket skickliga lärare.

Bland de parametrar som blivit sämre finns lärartäthet, där Kalmar går från placering 37 till 73, elevernas meritvärde och andelen som får G har också försämrats.

Av kommunerna i Kalmar län är det sex som förbättrar sin rankning, medan sex gått bakåt. Jämfört med resten av landet klarar sig en del bättre än snittet, andra sämre.

Åtta av tolv kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen, fyra på den nedre. Andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år, lärartätheten och sjukfrånvaron hör till Kalmar läns relativa styrkor i årets ranking, medan länets kommuner placerar sig lägre när lönen jämförs och andelen elever som uppnår högskolebehörighet och elevernas meritvärde i åk 9.

Kalmar kommun är bäst i landet när det gäller antalet utbildade lärare. Det är en förbättring jämfört med förra året, då kommunen hamnade på sjätte plats.

Fakta

Länets kommuner i skolranking

Borgholm plats 6 i landet

Kalmar plats 10 i landet

Oskarshamn plats 24 i landet

Nybro plats 52 i landet

Mörbylånga plats 53 i landet

Mönsterås plats 95 i landet

Vimmerby plats 100 i landet

Torsås plats 141 i landet

Emmaboda plats 148 i landet

Västervik plats 156 i landet

Högsby plats 187 i landet

Hultsfred plats 201 i landet

Visa mer...