Kalmar en av få kommuner som säger nej till porrfilter

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar har sagt nej till porrfilter i skolorna. De flesta kommuner har fattat motsatt beslut.
Foto: Fredrik Persson
Kalmar har sagt nej till porrfilter i skolorna. De flesta kommuner har fattat motsatt beslut.

En väldigt liten minoritet av landets 290 kommuner har aktivt beslutat att inte införa porrfilter i skolorna. Kalmar är en av dem.

Det visar en undersökning från socialdemokratiska S-kvinnor. Nu går organisationen Porrfri barndom ut i en kampanj för att allt fler kommuner ska införa en spärr så att barn inte kan gå in på porrsidor från skolornas datorer. Man menar att det behövs en lagstiftning för att få kommunerna att fatta beslutet.

– Kalmar röstade i maj nej till förslag om porrfilter. Enligt utbildningsnämndens ordförande ska kommunen inte ägna sig åt censur och förbud, säger Elsa Lantz i Porrfri barndom.

– Ett mycket märkligt beslut. Föräldrar är en mycket stark väljargrupp och vi har en socialdemokratisk regering som sagt att barn ska skyddas från porr och våld.

Socialdemokratiska S-kvinnor har gjort en egen utredning om porrfilter i skolorna.

Idag har 57 procent av landets kommuner infört porrfilter i skolorna, ytterligare cirka 15 procent har beslutat om porrfilter eller diskuterar frågan.

– Det finns ett behov av lagstiftning, säger Kajsa Jansson, informatör och utredare hos S-kvinnor. Det finns absolut ett behov av hjälp och vägledning av landets kommuner, kunskapsbristerna är stora.

Det visar bland annat att Kalmar kommun i organisationens utredning angett att de har ett porrfilter i skolan, fastän det uppenbart inte är så och politiken aktivt argumenterat för att det inte behövs, menar hon.

– Det Kalmar har är Netclean, det är ett program mot material som skildrar sexuella övergrepp på barn och andra kriminella saker. Det tar inte alls bort de vanliga porrsidorna.

2010 beslutade IT-styrgruppen i Kalmar kommun att inte införa ett porrfilter utan att arbeta ”mjukt” med frågorna.

I maj ställde Kristdemokraterna i Kalmar två enkla frågor om porrfilter i Kalmar. En fråga gick till barn- och ungdomsnämnden den andra till Södermöte kommundelsnämnd. Båda handlade om varför det inte finns något porrfilter på skolornas datorer.

Barn-. och ungdomsnämndens ordförande Lasse Johansson (S), svarade att det är viktigt att sunda beteenden etableras och att det ger motsatt effekt att försöka förbjuda, censurera eller skydda.

– En öppen diskussion är bästa sättet att få en nyanserad bild. Att sätta filter skapar intresse av vad man inte får se, menade han och hoppades att lärare och elever istället hade bra diskussioner om bland annat samlevnad och porr.

Det är argument som Elsa Lantz i Porrfri barndom inte ger mycket för.

– Om man har en liten aning om vad som finns på de porrsidor som skolbarnen i Kalmar nu har tillgång till så är resonemanget oerhört svårt att förstå.

– Jag tror inte alls att Lasse Johansson är en ond människa, men i det här fallet skulle han och de skolpolitiker som resonerar på samma sätt få ett stort stöd av en lag om porrfilter på nationell nivå på samma sätt som Norge beslutade i våras.

Elsa Lantz säger att det inte alls behöver handla om ett aktivt porrsökande, ibland kan även mycket unga skolbarn hamna på icke önskvärda sidor om man arbetar i en miljö där det är möjligt att komma in på sådana sidor.

– Jag har blivit kontaktad av förskollärare som berättade att de blivit alldeles förskräckta av vad som kom upp när de på en dator sökte efter material för att illustrera ”lappkåta”.

Fyra kommuner som nyligen beslutade om porrfilter i skolorna är Värmdö, Österåker, Solna och Östhammar.

Föräldrauppropet #porrfribarndom har samtal in 31 800 namnunderskrifter som kräver obligatoriskt porrfilter på alla skolor och förskolor.