Kalmar län: 45 anställda tvingas sluta på Arbetsförmedlingen

Kalmar län Artikeln publicerades
I hela landet varslades 4 500 AF-anställda i januari. Nu är det klart hur länets arbetsförmedlare påverkas.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
I hela landet varslades 4 500 AF-anställda i januari. Nu är det klart hur länets arbetsförmedlare påverkas.

Det stora varslet i Arbetsförmedlingen har blivit verklighet. I Kalmar län mister 45 anställda sina jobb och ett tiotal flyttas över till AF i Karlskrona.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har pågått i flera månader. För tre veckor sedan började anställda få besked och på måndagen skedde de sista uppsägningarna i länet.

Personalen har en uppsägningstid som varierar mellan fyra månader och ett år beroende på hur länge de har arbetat hos AF. Trygghetsrådet är inkopplat och ska hjälpa de arbetslösa att hitta nya jobb. Enligt Carina Lindgren som är enhetschef på AF i Kalmar kommer det att bli individuella lösningar där vissa medarbetare kan få insatser av Trygghetsrådet istället för att jobba under hela uppsägningstiden.

Det är klart att alla kontor som Arbetsförmedlingen har i länet påverkas av besparingen utom de i Kalmar och Västervik.

– Det kommer även att finnas kontor i Oskarshamn och Hultsfred, men personalen där kommer att utgå från Västervik och Kalmar, säger Carina Lindgren. Vi fortsätter att ha dialog med de andra kommunerna för att hitta andra lösningar.

Ett tiotal anställda har flyttat över till AF Digital i Karlskrona.

– De får jobba från Kalmar till det är färdigutbyggt i Karlskrona.

Regeringen har begärt att Arbetsförmedlingen analyserar och redogör hur tillgänglighet och lokal närvaro bör utvecklas och omfattning och tidpunkt för deltagande vid statliga servicekontor.

Senast i november ska AF svara på det och flera andra uppdrag från regeringen.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska börja under 2020 och bli klar under 2021.

Arbetsförmedlingen hade innan varslet i januari cirka 13 500 anställda och 430 konsulter på sammanlagt 242 arbetsförmedlingskontor runt om i landet. Av de 4 500 som varslades har 1 600 blivit uppsagda och 200 till väntas bli det. Drygt 1 100 anställda har själva valt att sluta på AF.