Kalmar på väg mot ny skejtvåg

Norrliden Artikeln publicerades
Jonas Adolfsson och Melker Labory från skejtföreningen Active 0480 följer noga framväxten av Kalmars blivande betongpark i Norrliden.
Foto: Tomas Löwemo
Jonas Adolfsson och Melker Labory från skejtföreningen Active 0480 följer noga framväxten av Kalmars blivande betongpark i Norrliden.

Kullerstenarnas Kalmar har aldrig betraktats som en särskilt besöksvärd stad, åtminstone inte om du är skejtboardåkare. Men med rasande fart är den lokala skejtboardscenen just nu på väg mot en ny renässans. Och epicenter är Norrliden.

En cirka 1 200 kvadratmeter stor gräsyta bakom Norrliden centrum håller just nu på att förvandlas till ett betongpark för skejtboard, inlines, BMX och kickbike. Varje dag brukar förbipasserande stanna till för att se armeringsjärn och betong formas till nya mjuka linjer.

– Det finns knappt några betongparker i sydöstra Sverige så parken kommer ta bort en vit fläck på kartan, säger Melkor Labory, ordförande i skejtföreningen Active 0480.

– De närmsta betongparkerna är annars Växjö eller Karlshamn, säger Jonas Adolfsson, som ingår i Active 0480:s referensgrupp.

Östra Småland träffar Labory och Aldofsson i Norrliden för att inspektera den framväxande skejtmiljön. Adolfsson, som började skejta i slutet av 1980-talet, konstaterar att Kalmar inte är den optimala skejtstaden.

– Det har gått i vågor. I början av 2000-talet så fanns det en väldigt stark skejtscen i Kalmar, säger Adolfsson.

– Men Kalmar har inte arkitekturen för skejting och många valde att flytta härifrån, samtidigt som det var dålig återväxt.

Innan skejtvågen i början av 2000-talet dog ut inleddes samtal med Kalmar kommun om att anlägga en riktig skejtpark. Adolfsson deltog i samtalen, men de något oorganiserade skejtarna hade svårt att få gehör hos kommunen.

– På den tiden fanns en löst sammansatt förening som främst bestod av ungdomar, men stödet från kommunen var inget vidare.

Kommunen var emellertid inte helt blinda för behovet av en miljö optimerad för skejting och resultatet blev en platt betongytan ute på Södra utmarken. Förvisso välkomnad av skejtarna och ännu i dag en samlingsplats, men ändå inte riktigt vad skejtarna hade hoppats på.

Skateparken i Södra utmarken.
Foto: Emily Elfving
Skateparken i Södra utmarken.

För de som velat skejta i större miljöer har i stället Malmö varit den självklara destinationen.

– Malmö är Sveriges främsta skejtstad och det vad där en av Sveriges första betongparker, Stapelbäddsparken, byggdes 2005. Malmö har också sedan länge byggt in skejting i stadsmiljön och skejtarna är välkomna, inte minst då du samtidigt bygger bort miljöer som du inte vill ha, säger Labory.

– Exempelvis kan ett torg som är trevligt på dagen bli en otrygg plats på kvällen, men bygger du skejtramper så kommer skejtarna vara där på kvällen och du får liv och rörelse.

Kalmars skejtare gav emellertid inte upp tanken på bättre skejtmiljöer i staden och bildade 2012 föreningen Active 0480. Samtidigt bedrev Kalmar klätterklubb ett intensivt arbete med att få till en klätterhall och 2015, med bidrag från Allmänna arvsfonden, kunde Spelefantens a-hall byggas om till en kombinerad klättings-, parkour- och skejthall. Hallen innebar en viktig nystart för Active 0480 som i dag har 140-160 aktiva medlemmar.

Det går däremot inte sätta ett likamedstecken mellan Active 0480 och Kalmars alla skejtare. Alla skejtare lockas inte av föreningslivet och de är som bekant vana vid att förvandla naturliga objekt i stadsmiljön som trappräcken och trappsteg till provisoriska ramper. Denna tradition lär inte sluta i och med bygget i Norrliden, men för Kalmars skejtscen innebär betongparken helt nya möjligheter.

– Betongparken kommer betyda enormt mycket, säger Labory.

– Vi i föreningen kommer anordna prova på-dagar, interna tävlingar och har tankar på skejtläger. Men framförallt vill vi att parken ska användas spontant av alla intresserade och vi hoppas att den blir en kulturell dynamo där människor över generations- och kulturgränserna kan träffas.

Arbetsskisser på betongparken i Norrliden.

– Sedan handlar det ju faktiskt om spontanidrott så du har hälsovinsterna också. Och en sak som jag tycker är extra viktigt är placeringen i Norrliden. Detta kommer bli ett nytt stort skäl för personer som bor i Kalmars andra stadsdelar att ta sig hit.

Just pengarna är en viktig del av historien då anläggandet av en betongpark av den aktuella kalibern inte är gratis. 9,3 miljoner kronor väntas slutnotan landa på.

– Vi ansökte om medel från Allmänna arvsfonden och beviljades maxbeloppet för sådana här projekt: fem miljoner kronor, säger Labory.

– Sedan gick Smålandsidrotten in med 200 000 kronor och kommunen ska stå för resten. Om man då tänker på den nya lekplatsen här intill och utomhusscenen och multiarenan så har kommunen verkligen satsat stora pengar i Norrliden. Det känns riktigt skoj.

Kalmar är inte ensam stad om att på senare år investerat i en ordentlig betongpark och i dag finns runt 110 betongparker runt om i Sverige. Men en viktig detalj i sammanhanget är att Kalmars park blir helt unik i sin utformning.

– Vår betongpark är ritad av arkitektbyrån Pivotec och byggs av Concreature som båda är specialiserade på detta. Deras betongparker är ritade av skejtare, byggs av skejtare och är allihop unikt utformade.

Och att skejtingen är på mot en ny storhetstid i Kalmar tycker sig både Labory och Adolfsson ha sett tecken på.

– Jag tycker knappt att det gått en vecka i sommar utan att jag sett skejtare i Kalmar som jag aldrig träffat tidigare, säger Labory.

– Det har jag också tänkt på, säger Aldofsson.

– Under sommaren har jag hängt en del i Södra utmarken och nästan varje gång har det varit nya skejtare där. Vissa var riktigt unga och flera av dem var riktigt bra, de kunde verkligen skejta.

– Tänk att de får växa upp med det här, säger han och sträcker ut händerna mot den nya betongparken.

Såvida inte snön kommer tidigt ska betongparken i Norrliden stå klar i december. Den officiella invigningen är planerad till i april nästa år.