Kalmar vill inte betala för saneringen av Fredriksskans

Kalmar Artikeln publicerades
Arkitektskisser Fredriksskans
Arkitektskisser Fredriksskans

KSRR ser det som otänkbart när Kalmar vill att alla kommuner tar hela kostnaden för massorna på Fredriksskans. Kommunen menar däremot att KSRR överdebiterar miljoner för sluttäckningen av deponin, och har begärt en revisorsgranskning.

KSRR:s förbundschef Jan Fors vänder sig klart emot en sådan uppgörelse som nu presenterats.

– Den är otänkbar av flera olika skäl. Vi kan inte förfördela en kommun. Alla ska stå för sina kostnader.

Det var 2006 som avtal skrevs om sluttäckning av Kalmars gamla deponi.

Det sattes av 130 miljoner kronor för kostnaderna, en summa som gjorde ett hål i kommunens siffror det året. 60 av de miljonerna har under de här åren betalats ut, 70 finns kvar för utbetalning.

Annette Andersson är kommundirektör i Kalmar.
Foto: Östra Småland
Annette Andersson är kommundirektör i Kalmar.

Det är efter tips om att KSRR säljer massor, trots att kommunen får betala för sluttäckningen, som kommundirektören Annette Andersson begärt en granskning. 130 miljoner kronor finns i potten.

– När vi tog över deponin var det bara en kostnad, men nu kan man få betalt. Vi vill veta vad KSRR har tjänat på att sälja massor, säger kommundirektör Annette Andersson.

Har ni inte fått svar?

– Vi har olika syn på det. Nu måste korten på bordet.

Diskussionerna har gått fram och tillbaka, och Andersson menar att hon inte fått några riktiga svar. I ett brev till KSRR skriver hon nu att eftersom KSRR förklarat att man inte har för avsikt att diskutera någon lösning kommer hon att gå vidare.

Förrförra veckan begärde hon en granskning av KSRR, som Deloitte nu håller på med.

– Jag hade hoppats att den skulle vara klar i dag (fredag). Jag kommer att vänta in revisionen. Sedan får vi löpa linan ut.

Kanske kommer det att bli en ytterligare granskning.

– Kanske måste vi gå tillbaka till när det började.

Ni vill inte betala för saneringen av Fredriksskans?

– Fredriksskans var bara ett exempel. Det kunde också vara Södra Staden. Vi avvaktar med frågan till revisionen visat vilka intäkter KSRR haft.

Steve Sjögren och Jan Fors på återvinningscentralen i Smedby.
Steve Sjögren och Jan Fors på återvinningscentralen i Smedby.

KSRR har en helt annan syn på saken. Ordförande Steve Sjögren (S) är noga med att alla medlemskommuner ska stå för sina egna gamla försyndelser.

Sluttäckningen av Kalmars gamla deponi är enligt Sjögren ett nollsummespel.

Han är irriterad över överenskommelsen som skickades, där Kalmar dels ville sluta betala för sluttäckningen från och med november, och dels ville att KSRR skulle ta hela kostnaden för saneringen av Fredriksskans.

– Kalmar kommun vill att vi ska ta kostnader på 70 miljoner. De tror tydligen att vi kan göra det här gratis.

Det skulle innebära att de andra kommunerna i KSRR får vara med och betala för saneringen av Fredriksskans. Hur mycket en sådan kan kosta är omöjligt att veta. Enligt förbundschef Jan Fors så beror det på hur mycket massor det är och hur förorenade de är.

– Det har vi förkastat. Vi vet inte exakt vad som ligger på Fredriksskans, säger Jan Fors.

Visst säljer KSRR massor, men man gör det inte för att tjäna pengar utan för att hålla medborgarnas avgifter nere, förklarar Steve Sjögren.

– Vi gör det här så billigt vi kan. Jag tycker att det är tråkigt att de riktar misstro mot ett kommunalförbund. Jag vet inte varför de är så misstänksamma, säger Sjögren.

Redan tidigare har Kalmar kommun kommit undan billigare, när KSRR tog hand om massorna från Systraströmmen och hamnbassängen, menar Sjögren.

– Vi sparade 17 miljoner åt Kalmar kommun.

– Jag utgår från att vi hittar en lösning som alla kan acceptera, säger Jan Fors.

Ska ni träffas?

– Vi har inga inbokade möten, säger Fors.