Kalmaradvokaten får sänkt arvode med 266 750 kronor

Växjö/Kalmar Artikeln publicerades
Den kände Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har korrigerat sin räkning till tingsrätten. Den första var på 1,1 miljoner, nu vill han reducera med 51 750 kronor.
Foto: Izabelle Nordfjell/ T
Den kände Kalmaradvokaten Thomas Magnusson har korrigerat sin räkning till tingsrätten. Den första var på 1,1 miljoner, nu vill han reducera med 51 750 kronor.

Advokaten Thomas Magnusson sänker sina krav på ersättning efter att hans anspråk granskats. Reducerar räkningen med 51 750 kronor. Samtidigt meddelar Växjö tingsrätt att de efter sin granskning sänker arvodet med ytterligare 215 000 kronor.

Efter en rättegång i Växjö tingsrätt lämnade den kände Kalmaradvokaten Thomas Magnusson in en räkning på 1,1 miljoner kronor. Smålandsposten, som granskat flera advokaters arbete, kunde dock konstatera flera fall av dubbeldebitering.

I ett mejl till Växjö tingsrätt ändrar Magnusson nu sina anspråk.

”Jag har slarvat i samband med upprättandet av min räkning och uppmärksammats på detta”, skriver han.

”Jag nedsätter mitt anspråk – för säkerhets skull – motsvarande 30 timmars arbete. Räkningen skall reduceras med 51 750 kronor jämte mervärdesskatt.”

Detta räcker emellertid inte för när Växjö tingsrätt, efter Smålandspostens granskning, tittat närmare på Magnussons arvode hittades fler fel. Nu sänker tingsrätten advokatens arvode med 215 000 kronor, utöver de 52 000 kronorna han själv medgivit var fel.

”Thomas Magnusson har i sin arbetsredogörelse, som måste betecknas som mycket knapphändig, bland annat angett att han lagt ned 330 timmar på genomgång av förundersökningen. Med tanke på vad som framkommit ovan om arbetsupplägget mellan de båda försvararna framstår inte detta som en rimlig tidsåtgång”, skriver Växjö tingsrätt i domen enligt Smålandsposten.

I en tidigare intervju med Smålandsposten konstaterade Magnusson att arbetet med räkningen varit stressigt:

– Jag vill understryka att när jag skrev min räkning krävde domstolen att den måste komma in senast klockan 9. Jag var sen med räkningen. Jag satt på ett hotellrum och svettades med den.

Men trots att Thomas Magnusson nu sänker kraven menar Smålandsposten i sin granskning att dubbeldebiteringen var ytterligare minst 4,5 timmar. Dessutom ska Magnusson ha begärt sju timmars kompensation för en förhandlingsdag som ställdes in med drygt tre veckors varsel.

 

Läs mer: