Kalmarborna är oroliga över framtidens ekonomi

Kalmar Artikeln publicerades
Var tredje Kalmarbo uppger att de inte sparar privat till pensionen och mer än hälften känner sig oroliga över att pengarna inte kommer räcka när de väl är dags för pension.
Foto: Hasse Holmberg
Var tredje Kalmarbo uppger att de inte sparar privat till pensionen och mer än hälften känner sig oroliga över att pengarna inte kommer räcka när de väl är dags för pension.

Mer än varannan Kalmarbo är orolig över att deras pensionssparande inte kommer vara tillräcklig när de går i pension. Det visar en ny SIFO-undersökning.

I Sifoundersökningen som gjordes på uppdrag av sparappen Nowo uppger nästan var tredje Kalmarbo att de inte sparar privat till pensionen, trots att det i framtiden väntas ställas högre krav på ett privat pensionssparande.

– Det behövs ett större privat sparande om pensionen ska hamna i nivå med det många förväntar sig. Pensionsmyndigheten har inte lyckats förklara detta för svenska folket. Risken är nu att många svenskar får en stor chock när den första pensionsutbetalningen kommer, säger Rutger Selin, vd på Nowo, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att mer än hälften av Kalmarborna är oroliga över att pengarna inte ska räcka när de väl är dags för pension. Av de tillfrågade är det endast 33 procent som känner sig lugna med att de sparar tillräckligt mycket.

– De traditionella bankerna har misslyckats med att få människor att spara tillräckligt till sin pension, svenskarna sparar enligt all statistik långt mindre än vad de borde. Det behövs enklare sätt att spara, sätt som är anpassade efter kunderna och inte efter bankernas behov, säger Rutger Selin.

Fakta

Undersökningen visade att

● 28 procent av Kalmarborna inte sparar privat till pensionen.

● 63 procent är oroliga för att deras besparingar inte ska räcka till pensionen.

● 78 procent inte vet hur mycket privat pensionssparande de kommer att ha när de pensionerar sig.

● 29 procent av de tillfrågade uppger att de känner sig nöjda med att de har tillräckligt med sparande till pensionen. 3 procent uppger att det känner sig mycket nöjda.

● 69 procent uppger att vill ha enklare tekniklösningar som hjälper dem komma igång med pensionssparandet.

Visa mer...