Kalmarelever ska studera vid elitskola

Kalmar/Schweiz Artikeln publicerades
Det första året på Swiss Hotel Management School kommer äga rum på Caux Palace Hotel, ett av två före detta palatshotell i Alperna som skolan bedriver utbildning på.
Foto:Swiss Hotel Management School
Det första året på Swiss Hotel Management School kommer äga rum på Caux Palace Hotel, ett av två före detta palatshotell i Alperna som skolan bedriver utbildning på.

Två elever på Jenny Nyströmskolan har för första gången antagits till den schweiziska elitskolan Swiss Hotel Management School.

För ungefär en månad sedan plingade det till i två telefoner i Kalmar. Kort därpå störde Aleksandra Nimcewicz lektionen som hon just då befann sig på.

– Jag hade väntat hela veckan på mejlet. När jag fick det så bara skrek jag: "Jag har blivit antagen!", så läraren fick sluta undervisa, säger Aleksandra Nimcewicz och skrattar.

– Haha, jag började hoppa när jag fick mitt mejl, säger Oliver Santana Lennartsson.

– Det är det bästa som hänt i mitt liv.

Mejlen meddelade att de båda antagits till Swiss Hotel Management School.

– Jag är oerhört stolt och glad för deras skull, säger Björn Lekselius som är rektor för hotell- och turismprogrammet på Jenny Nyströmskolan.

– De har verkligen haft viljan, och för Jenny Nyströmskolan är detta ett viktigt erkännande.

För Oliver Santana Lennartsson och Aleksandra Nimcewicz väntar nu en sommar fylld av förväntan, innan de till hösten kliver in i en helt ny värld.

Swiss Hotel Management School har mycket högt ställda krav och enda sättet att bli antagen är att skriva ett personligt brev, lämna in ett cv samt göra bra ifrån sig vid de intervjuer skolans representanter gör med alla aspirerande studenter.

Väl på skolan väntar en intensiv utbildning som ska förbereda studenterna på en chefskarriär inom den globala och snabbt växande hotellbranschen. Det ställs höga krav på studenterna som bor på skolan där det råder kostymkrav mellan klockan 07.30 och 19.00.

Men trots att Oliver Santana Lennartsson och Aleksandra Nimcewicz har sitt livs utmaning framför sig är de förvånansvärt lugna.

– Jämfört med här så blir det hård disciplin, men det är inte som att de slår en på fingrarna med en linjal, säger Oliver Santana Lennartsson och skrattar.

Ett stort skäl till sin självsäkerhet berättar de beror på undervisningen de fått på Jenny Nyströmskolan.

– Vi har haft riktigt bra lärare. Speciellt Agneta Everbrand och Annika Sundström har puschat oss att söka och stöttat oss hela tiden.

Att de blivit ordentligt drillade visade sig under deras senaste praktik.

– Under trean har vi haft två månaders praktik och jag var på ett hotell i Spanien, säger Oliver Santana Lennartsson.

– Och jag kunde i princip direkt gå in i receptionschefsrollen. Praktikanterna från Spanien hade inte alls kommit lika långt.

– Så var det för mig med, säger Aleksandra Nimcewicz.

– Jag var på ett hotell i Holland och så fort de bytte språk i bokningssystemet så var det inga problem att sköta bokningar och allt annat.

Efter utbildningen i Schweiz väntar en värld fylld av möjligheter för duon som i princip kan komma att få jobb var som helst.

– Vi får se var vi hamnar, men ingen av oss har några problem med att flytta utomlands. Vi är ju faktiskt båda två födda utomlands, säger Oliver Santana Lennartsson.

Själv är han född i Spanien och Aleksandra Nimcewicz är född i Polen.

Hemifrån har de båda två också fått stort stöd.

– Jag var lite orolig när jag frågade mina föräldrar ifall jag borde söka eller inte, men de sa bara "Sök!", säger Aleksandra Nimcewicz.

– Mina föräldrar var också på mig direkt att jag skulle söka. Och nu är de väldigt stolta, säger Oliver Santana Lennartsson.