Kalmarhem inför rökförbud i nya lägenheter

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmarhem och deras vd Per Stephani inför rökfria lägenheter.
Foto: Andreas Yngvesson
Kalmarhem och deras vd Per Stephani inför rökfria lägenheter.

Från och med 1 januari får nya hyresgäster i Kalmarhems nybyggda lägenheter inte röka i sitt eget hem.

– Vi är övertygande om att rökfria bostäder kommer ge en ökad trivsel och bidra till en bättre grannsämja, säger Per Stephani, VD på Kalmarhem.

Kalmarhems första rökfria bostäder kommer kunna erbjudas i Påryd. Uthyrningen planeras starta i mitten av januari med inflyttning under juni 2019.

Per Stephani är nöjd med beslutet.

– Att vi kan erbjuda rökfria bostäder ser vi som något mycket positivt då många kunder hör av sig till oss för att påvisa sitt missnöje kring besvärande röklukt i sin bostad. Det är dessutom ett problem förenat med stora underhållskostnader som drabbar både oss och våra kunder. Det är även en arbetsmiljöfråga för såväl vår egen personal som våra entreprenörer, hemtjänst och annan samhällsservice som besöker hushåll där det röks inomhus, säger han i ett pressmeddelande.

Men det är alltså inte alla Kalmarhems lägenheter som blir rökfria utan de nyproducerade. Alla hyresgäster som ska flytta in en nybyggd lägenhet ska få skriva på en överenskommelse i form av ett villkorstillägg till hyresavtalet om att inte röka i sin bostad. Förbindelsen gäller såväl för boende som besökare till bostaden. Förbudet innefattar den egna bostaden samt eventuell balkong eller uteplats, trapphus, gemensamma utrymmen och i anknytning till fastigheten. Rökfritt innefattar även e-cigaretter och vattenpipor. Rökning får endast ske på ett avstånd om minst 25 meter från fastigheten.