Kalmarkille bakom ny trygghetstjänst på nätet

Kalmar/Uppsala Artikeln publicerades
Trast ser till att det finns en känd identitet bakom varje konto på social medier.
Foto:Trast
Trast ser till att det finns en känd identitet bakom varje konto på social medier.

För att vara säker på att ens barn inte kontaktas på sociala medier av okända personer har en ny trygghetstjänst utvecklats.

Trygghetstjänsten Trast är en helt ny tjänst som lanseras efter sommaren när skolornas hösttermin drar igång.

Tjänsten säkerställer att det finns en känd identitet bakom de konton som används på sociala medier.

Ingenjören Gustav Alberius, uppvuxen i Kalmar, är en av personerna som varit med och utvecklat tjänsten som smygstartar under våren.

– Vi bygger för fullt just nu. Tjänsten ska testas på en mindre grupp i mars och vi letar efter fler skolor som vill vara med och testa.

Tjänsten har han utvecklat tillsammans med kompisen, IT-arkitekten och systemutvecklaren Erik Lindblad.

Båda har barn i 8-10-årsåldern, som precis står i färd med att ge sig ut på nätet på egen hand med allt vad det innebär.

Idén om trygghetstjänsten föddes ur en förtvivlan över nyheten om att en 46-årig man i Ulricehamn kunnat grooma inte mindre än 114 barn på nätet.

Som de tekniker de är började de titta efter en teknisk lösning.

– Idén är enkel och bygger på att man kopplar ihop kontona med ett BankID. Tjänsten läser inga meddelanden, utan säkerställer bara att det finns en känd identitet bakom varje konto.

Tjänsten ska vara helt gratis att ansluta sig till. Inledningsvis tänkte de sig att "ta en tia i månaden", men insåg snart att det bara skulle bidra ytterligare till att peka ut en potentiell utsatt grupp.

Istället har de valt att satsa på finansiering via företag, myndigheter, och stiftelser som Childhood och Norrsken Foundation. Trast kommer sedan att drivas som en egen stiftelse.

Enligt Gustav Alberius kostar det inga stora summor att driva själva tjänsten. Pengarna ska i stället användas till informationskampanjer för att tjänsten ska få nödvändig spridning.

– Tjänsten lanseras efter sommarlovet och vi tänker oss en informationsdag om internetsäkerhet på de skolor som testat tjänsten.

Inledningsvis kan Trast bara användas med Facebook och Kik och kan endast kopplas till ett svenskt BankID. Rent tekniskt finns det inga begränsningar på vilka sociala medier som kan kopplas på.

– Vi börjar där. Vi har valt att integrera Facebook för att det är störst och Kik för att det är en av de populäraste.

På sikt tänker de att tjänsten kan användas för alla tillgängliga sociala medier och andra typer av e-legitimationer.

– Sedan får vi inte glömma bort att vi måste prata med barnen i alla fall.

Fakta

Så funkar Trast

Konton anslutna till Trast kallas för Trastar.

När ett meddelande skickas till kontot kollar Trast på avsändaren och då finns två möjligheter:

1 – avsändaren är en Trast

2 – avsändaren är inte en Trast

Om avsändaren redan är en Trast så görs ingenting.

Om avsändaren inte är ansluten till Trast skickas ett meddelande med en uppmaning om att personen bakom kontot måste identifiera sig.

Om så inte sker skickas ett meddelande till Trastens förälder med en uppmaning om att kolla med sitt barn att allt är ok.

Mer information finns på http://trastpanatet.se/

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.