Kalmarkrogar förlorar alkoholtillståndet

Kalmar Artikeln publicerades
Byttan.
Foto:Helen Edvall
Byttan.

Försenad bolagsstämma och nästan två miljoner i skatteskulder gör att socialnämndens sociala utskott drar in alkoholtillståndet för Kalmars eget krogimperium. Calmare Hamnkrog, Byttan, Pizzeria Italia och indiska restaurangen Sarangi är de serveringsställen som drabbas.

– Det här var en gång för mycket, sa socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S) under onsdagens presskonferens när det meddelades att Kalmarkrogars alkoholtillstånd dras in.

Kalmarkrogars ekonomiska problem har varit en följetong de senaste fyra åren. Både i december 2011 och i november 2012 tilldelades moderbolaget Invest in Kalmar AB en varning av socialnämnden eftersom man hade lämnat in årsredovisningen ett halvår försent.

Strax efter det öppnade också åklagaren ett ärende om misstänkt bokföringsbrott. Något som Invest in Kalmars styrelseordförande Thomas Axeheim senare dömdes för i både tingsrätt och hovrätt.

När nya misstankar om samma ekonomiska oegentligheter dök upp igen vid årsskiftet så inledde socialnämnden snart en ny utredning av Kalmarkrogar.

Och det är resultatet av den utredningen som nu ligger till grund för onsdagens beslut att dra in alkoholtillståndet.

– Från november fram till mars i år så har Kalmarkrogar kommit efter med skatten. Som mest har det handlat om nästan två miljoner i obetald skatt. De har även inte hållit sin bolagsstämma i tid. Eftersom det handlar om exakt samma problematik och att man redan har fått två varningar, två chanser, ser vi inte hur vi skulle kunna ha tagit något annat beslut, förklarade Holmberg.

Det indragna alkoholtillståndet börjar gälla för alla serveringsställen från och med i morgon, torsdag. Dock kommer Kalmarkrogars moderbolag Kalmar Invest AB att tillsammans med sina tre dotterbolag överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen i Växjö.

– Vi tycker inte det går riktigt ihop att efter att ha betalat in den skattesumma vi var försenade med straffa oss genom att ta bort inkomstmöjligheterna för våra medarbetare. Det hade räckt med en ny varning bara, säger Thomas Axeheim.

I väntan på besked om förvaltningsdomstolen väljer att ta upp ärendet eller inte så kommer alla serveringsställen inom Kalmarkrogar att få inhibition, det innebär att verkställigheten av det indragna alkoholtillståndet kommer skjutas upp.

– Och inhibition är något som ges omgående, förklarar Holmberg.

Trots att beslutet för utskottet kände självklart så var det med tunga steg som man klev in på presskonferensen.

– Det är ett tufft beslut att ta då det blir en väldigt stor inskränkning för dem här näringsidkarna, men villkoren måste vara samma för alla så är det bara, berättade Holmberg.