Kalmars första arbetsterapeut på fyra ben

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Schäfern Sahara med sin vän Ingrid Ekman. De tar promenader två gånger i veckan.
Foto: Matilda Johansson
Schäfern Sahara med sin vän Ingrid Ekman. De tar promenader två gånger i veckan.

Det är inte bara människor som tar studenten på våren. Efter 20 veckors praktik är nu schäfern Sahara en utexaminerad vårdhund. En eftertraktad sådan.

Hunden kallas ibland för människans bästa vän och på Ljungbyhemmet är det lätt att förstå varför. Schäfern Sahara och hennes arbetskollega, till lika ägare, Ylwa Petersson är här ett par gånger i veckan för att umgås och arbeta med de äldre. Sahara kan hjälpa dem med så väl fysiskt som psykiskt välbefinnande.

– Vi lägger upp ett program utifrån personens behov. Det kan vara så att någon är isolerad och inte vill gå upp ur sängen, då kan vi börja med att Sahara bara ligger nära personen och efter ett tag kanske personen känner sig motiverad att ta sig upp på sängkanten för att kasta bollar till henne. På så sätt övar personen upp sin motorik och styrka utan att den ens tänker på det. Vi brukar säga att hon är medicin utan biverkningar, säger Ylwa Petersson.

Ylwa Peterssons chef Karina Åberg är mycket positiv till möjligheten att ha Sahara i deras verksamhet.

– Vad vi vet är hon den första utbildade vårdhunden i Kalmar kommun och det är helt underbart att ha henne här. Vi ser verkligen vilken positiv inverkan hon har på de äldre.

Den här dagen är Sahara och Ylwa och hälsar på Ingrid Ekman, 90 år, för att ta en promenad i solen. Sahara och Ingrid har blivit goda vänner.

– Hon är en liten gullig sak. Jag saknar henne när hon inte är här. Jag önskar att hon kunde bo här hos mig, säger Ingrid och klappar Sahara på huvudet

Ingrid och Sahara övar ”hakan”. När Sahara har lagt hakan i knät får hon en godisbit av Ingrid.
Foto: Matilda Johansson
Ingrid och Sahara övar ”hakan”. När Sahara har lagt hakan i knät får hon en godisbit av Ingrid.

I april förra året började Ylwa och Sahara utbilda sig till vårdhundsekipage och det har blivit många timmar av tränande och studerande under året.

– Det var studier på 50 procent men det kändes som 150. När vi var klara var det nästan så jag undrade vad jag skulle göra med all tid.

Ylwa hade erfarenhet av hundutbildningar sedan innan då Saharas pappa är tränad polishund men den här utbildningen var något helt annat.

– Jag fick verkligen lära mig allt om hunden och mycket fokus las även på etik och bemötande mot människor.

För att Sahara skulle komma så väl förberedd som möjligt till sluttestet, som skulle vara i en ny miljö med nya människor, så började Ylwa och hon praktisera på olika hem runt om i Kalmar, vilket gav resultat.

– Sluttestet gick jättebra, det var bara jag som var nervös men Sahara var hur lugn som helst, berättar Ylwa Petersson.

Sahara på sin arbetsplats, Ljungbyhemmet.
Foto: Matilda Johansson
Sahara på sin arbetsplats, Ljungbyhemmet.

Även i fortsättningen kommer Sahara och Ylwa besöka olika hem i Kalmar med omnejd, de är uppbokade fram till augusti. Vilket de båda ser fram emot.

– Hon tycker att det är jätteroligt att jobba, när jag tar fram våra arbetsredskap och packar in dem i bilen studsar hon av glädje, säger Ylwa Peterson.