Kalmars pensionärer kommer inte få åka gratis buss

Kalmar Artikeln publicerades
Christer Jonsson (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen och Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande, blev utfrågade av länets pensionärer.
Foto: Lindah Tisjö
Christer Jonsson (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen och Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande, blev utfrågade av länets pensionärer.

SPF Seniorerna Kalmar höll under måndagen sin sista utfrågning inför det stundande valet den nionde september. Det pratades kollektivtrafik, tandvård och primärvård.

Tic-huset var fullsatt av vetgiriga pensionärer och de deltagande politikerna var Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande och Christer Jonsson (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Den första frågan som togs upp var KLT och seniorkortet. Många pensionärer är nöjda med att kunna åka kollektivt för 100 kronor i månaden, medan andra tycker att det fortfarande är för dyrt och att det borde vara helt gratis. På den raka frågan om det kommer att bli gratis för pensionärer att åka kollektiv fick publiken ett lika rakt svar: varken Anders Henriksson eller Christer Jonsson hade några planer på att genomföra detta just nu.

Någon i publiken uttalade sig och sa att seniorkortet var jättebra, men att hon inte gillade tidsbegränsningarna som finns. Flera stycken instämde och någon annan sa att tidsbegränsningarna åtminstone borde tas bort på lördagar och söndagar.

– Vi stänger inga dörrar, men vi vill avvakta utvärderingen som ska göras två år efter införandet, sa Anders Henriksson och fick medhåll från Christer Jonsson.

Publiken var insatta och vetgiriga.
Foto: Lindah Tisjö
Publiken var insatta och vetgiriga.

Den största delen av utfrågningen ägnades åt vården i länet. Det pratades om att 1177 har för långa väntetider och måste bli mer tillgängligt, att väntetiderna i vården överlag är alldeles för långa och att stafettläkare inte är att eftersträva.

– De pengarna som nu går till hyrpersonal borde istället gå till att anställa läkare inom primärvården, sa Christer Jonsson.

– Och alla landsting måste dra åt samma håll samtidigt för att det ska bli möjligt. Det går inte att göra ett skifte från en dag till en annan, sa Anders Henriksson.

För att slippa hyrläkarsituationen och få en bättre fungerande primärvård krävs det att det utbildas tillräckligt med personal och att Kalmar kommun blir en attraktiv arbetsgivare, menade Anders Henriksson.

– Vi behöver kolla på löner, arbetstider och arbetsmiljövillkor för att långsiktigt bli av med beroendet av hyrpersonal. Vi får samtidigt inte äventyra patientsäkerheten utan allt detta måste göras under kontrollerade former, sa han.

– Vi är inte på rätt väg i den här frågan och vi inom alliansen tror på andra lösningar, sa Christer Jonsson.

Det var en hel del ”smågnabbande” politikerna emellan, framförallt från Christer Jonsson håll som vid ett flertal tillfällen sa:

– Det där låter ju vackert, men...

Christer Jonsson (C) och Anders Henriksson (S), smågnabbade lite under utfrågningen.
Foto: Lindah Tisjö
Christer Jonsson (C) och Anders Henriksson (S), smågnabbade lite under utfrågningen.

– Sjukvården idag är bättre än den någonsin har varit och vi räddar fler liv än någonsin. Sen finns det absolut mer att jobba på, sa Anders Henriksson.

En man i publiken berättade att han nyligen hade fått besked om att han måste vänta i ett och ett halvt år på att få en tid till att skaffa hörapparat.

– Det hade varit väldigt bra att ha en hörapparat idag så jag hade hört vad ni säger, sa han.

Anders Henriksson beklagade detta och sa att det hela var oacceptabelt, medan Christer Jonsson menade att Anders Henriksson ju inte hade gjort något åt saken.

– Klarar man inte att ge en patient en tid inom 90 dagar ska det vara en skyldighet att sjukvården ringer upp och meddelar detta och erbjuder och upplyser patienten om att han eller hon kan söka sig någon annanstans, sa Christer Jonsson.