Kalmarstudenter samlar in pengar till utsatta i Filippinerna

Kalmar/Manila Artikeln publicerades
Kalmarstudenterna Olivia Pettersson, Amanda Jonsson och Sara Tjernström gör fältstudier i Filippinerna och samla in pengar till en vattenstation i Jubilee Homes.
Foto: Privat
Kalmarstudenterna Olivia Pettersson, Amanda Jonsson och Sara Tjernström gör fältstudier i Filippinerna och samla in pengar till en vattenstation i Jubilee Homes.

Tre sjuksköterskestudenter från Kalmar har de senaste tre veckorna befunnit sig i Filippinerna på fältstudier. Nu har de startat en insamling till en vattenstation åt några av huvudstadens mest utsatta.

De tre studenterna Sara Tjernström, Amanda Jonsson och Olivia Pettersson läser tredje året på Linnéuniversitetets sjuksköterskeprogram i Kalmar.

– Vi hade möjlighet att läsa terminens första kurs på distans och då välja att göra fältstudier under tiden, säger Olivia Pettersson när Östra Småland når trion.

Filippinerna ligger sex timmar före Sverige och tisdagen bjöd lokalt på 30 grader och hög luftfuktighet. Trion bor i en lägenhet på University of Santo Tomas campus.

– Vi ville resa till ett land som har stora kontraster mot Sverige och Filippinerna var det land som bäst stämde in på det, säger Sara Tjernström.

Filippinerna med sina 100 miljoner invånare har de senaste åren gjort stora investeringar inom sjukvården och både den genomsnittlige livslängden och välbefinnandet har ökat, det framgår i en nyligen utgiven rapport av Världshälsoorganisationen, WHO.

Under den gångna helgen drabbades norra Filippinerna av tyfonen Mangkhut. Minst 28 personer har dött. Här syns man kör en moped på en vattenfylld gata i Tacloban.
Foto: GUSTAV SJÖHOLM / TT
Under den gångna helgen drabbades norra Filippinerna av tyfonen Mangkhut. Minst 28 personer har dött. Här syns man kör en moped på en vattenfylld gata i Tacloban.

Enligt WHO har emellertid investeringarna inte nått de mest utsatta delarna av befolkningen och landets sjukvård beskrivs som svårt fragmenterad. En fjärdedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och 30 procent saknar tillgång till grundläggande läkemedel, fortfarande dör många i tuberkulos, HIV och denguefeber.

– Vi har hunnit med ganska mycket under de här tre veckorna, säger Amanda Jonsson.

– Vi har haft flera tillfällen att besöka universitets sjukhus, både den privata delen och den offentliga delen som är lite billigare och finns till för de som inte har samma ekonomi.

Kontrasten mot svensk sjukvård har, enligt trion, varit tydlig.

– Det var svårt att föreställa sig vad man skulle kunna vara med om. Man är medveten om att det är ett fattigt land, men att vi i Sverige lever så skyddade mot den här typen av fattigdom och misär. Det visste man inte.

– På sjukhusen är det en tydlig skillnad på bland annat hygienrutiner jämfört med Sverige. Här finns det inte alltid möjlighet för en patient att ha egen säng utan de kan dela säng med två eller tre andra.

Under vistelsen har trion även hjälpt till vid samhället Jubilee Homes i Plaridel. Här kan familjer från svåra förhållanden få hjälp och stöd att komma på fötter igen. Hjälpen är inte sällan avgörande för familjerna, men förhållandena är enkla. Bland annat saknas elektricitet, mediciner och rinnande vatten.

Just det rinnande vattnet har Sara Tjernström, Amanda Jonsson och Olivia Pettersson tagit fasta på och fick dem att startade en insamling.

– Det finns redan en dragen vattenledning till hälsocentralen, men det är möjligt att förlänga den till utsidan och göra vattnet tillgängligt för alla som bor där.

Ni startade insamlingen på Facebook under måndagskvällen. Hur har den gått hittills?

– Väldigt mycket över förväntan, engagemanget från familjer och vänner är extremt, säger Amanda Jonsson

– Vi är lite osäkra på exakt hur mycket vattenstationen kommer att kosta men det rör sig om 5 000-6 000 kronor. Därtill kommer en årskostnad för vattnet och vi hoppas kunna finansiera x antal år för att säkerställa att vattnet kommer fortsätta att rinna.

Hur mycket har ni fått in hittills?

– Efter 17 timmar hade vi fått in ungefär 8 000 kronor och det rullar fortfarande in. Så nu har vi börjat titta på andra sätt att använda de överblivna pengarna. I och med att vi är här så ser vi var pengarna går och var de behövs och kommer till störst användning.

– Det kan eventuellt bli mediciner, men vi har även pratat med våra professorer på universitetet och de nämnde en organisation som arbetar med familjer och samhällen som drabbats hårt av väderkatastrofer, likt den tyfon som senaste helgen drabbade norra Filippinerna. Det råder ingen brist på behov.

Insamlingen kommer att avslutas under helgen: