Kameror, sensorer och högtalare ger effektivt skydd

Södra Sverige Artikeln publicerades

Polisen ser tydligt hur modern övervakning av byggarbetsplatser ger ett effektivt skydd mot inbrott och stöld.

För några år sedan var organiserade och omfattande stölder av verktyg från byggarbetsplatser ett större problem än det har varit på senare tid.

Polisens bestämda uppfattning är att det beror på att många byggföretag tröttnade på stölderna och satsade på ökad övervakning, vilket försvårade för ligorna att verka i det dolda.

Detta ledde i sin tur till att vi istället har sett en inbrottsvåg riktad mot firmabilar, inte minst i södra Sverige, som Östra Småland har uppmärksammat förut.

– Snickarnas bilar på garageuppfarterna är rena rama godislådorna för ligorna. Bara krossa en ruta så kommer man åt det man är ute efter, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel i oktober.

Men nu har alltså stölderna på byggarbetsplatser ökat kraftigt igen, på kort tid och inte minst inom Kalmar kommun. Polisens uppmaning till byggföretagen är samma som tidigare; satsa på övervakning.

– Vi ser inga anmälningar från företag som har gjort det, säger Robert Loeffel.

Det handlar om att sätta upp kameror, rörelsesensorer och högtalare.

– Om larmet går om rörelser inne på området, men ingen väktare är i närheten, så kan de via högtalarna uppmärksamma personerna på att de är bevakade. Inte så många stannar kvar då.

En sådan investering är inte på plats på en dag, men Loeffel vill efter storstölden i Läckeby skicka en förmaning till byggföretag i regionen om att tänka till lite extra.

– Vi står inför en helg med klämdag och extra ledighet, många byggarbetsplatser kommer stå övergivna i flera dagar. Det finns en anledning att tänka över situationen.

– Just nu råder en klart förhöjd risk i Kalmarområdet.