Kanin gnagde av hel kabelhärva

Kalmar Artikeln publicerades
Kaninpälsen på kabelhärvan är avslöjande.
Foto:Eric Arenius
Kaninpälsen på kabelhärvan är avslöjande.

Fyra gånger har Anders Jönsson fått sina kablar till bilen avgnagda. Senaste gången kalasade kaninerna på hela kabelmatten. Det har totalt kostat honom över 10 000 kronor. Försäkringsbolaget tar det inte.

Anders är inte ensam. Bilfirmorna får varje månad in bilar som fått kablar avgnagda. Smålands motor har någon bil i månaden, Bilkompani Kalmar ett par bilar i månaden.

En trolig förklaring till det stora kabelintresset numera är att kablarna lindas med smaskig soja i stället för plast, och det har gjort dem till godis för gnagare.

För Anders Jönssons del har problemen upptäckts med att en varningslampa plötsligt börjar lysa. Efter tre vändor med avgnagda kablar vet han nu vad klockan är slagen när lampan lyser.

De första två gångerna var det en enskild kabel, något som kostade några tusenlappar att laga.

Den här gången hade 13 kablar gnagts av. Det skulle ha kostat åtskilliga tusen kronor men blir många tusenlappar billigare när kablarna kunde skarvas ihop igen.

Att det var kaniner är tveklöst. Pälsen som sitter fast på kabelhärvan talar sitt tydliga språk.

Det här är inget försäkringsbolagen alltid vill ta i. I det här fallet gjorde de inte det, men de har gjort det i andra fall.

– Vi har precis haft en Peugeot där de käkat upp hela motorhärvan, berättar Johan Olsson på Smålands Motors verkstad.

Det här är skräckexemplet. Det blev dyrt, men täcktes av försäkringen, berättar Johan Olsson.

När det är så mycket kaniner som det är i Kalmar nu, ökar så klart risken för att kablarna ska gnagas av. Mattias Gustafsson, verkmästare på Bilkompani Kalmar, bedömer att det kommer in ett par bilar per månad på verkstaden med de här problemen. Det drabbar både Audi, Volkswagen och Skoda.

– Ofta är det en oljegivare eller en annan kabel som hänger ner. Kaninen eller musen går förbi och tar ett bett. Det behövs inte mycket.

Bäst klarar sig dock SUV-arna.

– De har högre markfrigång, och så har de ofta stålplåtar under.

Att mössen tar det ett steg längre och sedan bygger bo kan ställa till en hel del.

– En gång plockade jag ut 3,5 kilo solrosfrö ur luftrenaren på en Golf.

Johan Olsson på Smålands Motor är lika bekant med gnagarproblemen. Han har hand om Honda, Peugeot och Subaru. Även Opel har drabbats av avgnagda kablar.

Det värsta han sett under sina elva år i branschen var helt nyligen. En kund hade noterat något udda i slutet av veckan, och kom in till verkstaden efter helgen. Då var det inte mycket med motorelektroniken. Kabelhärvan var helt förbi.

– Det var ett stort näste med gräs på motorn. De kan suga i sig en kabelhärva på en helg.

– Det händer att de naggat på kablarna, men det är sällsynt att de äter upp hela härvan.

Hur ofta bedömer du att det upptäcks?

– Någon gång i månaden. Men sedan kan jag inte prata för de andra på verkstaden.

Han har dock aldrig sett det på en Subaru.

– De vaxar motorerna som rostskydd. Jag vet inte om det kan ha med det att göra?

Guide

Avgnagda kablar

Rädslan för att mössen ska gnaga sig in i bilen har alltid funnits. Men hårda lindningar har hindrat mössen och kaninerna från det värsta.

Bilägaren kan märka att gnagarna varit i farten genom att en lampa, till exempel motorlampan, lyser. Sedan ser de på verkstaden att det är söndertrasat. Det verkar oftast som om de bara vill ha höljet.

Runt om i världen börjar nu problemet bli uppmärksammat. Kanadensiska tidningen Globe and Mails motorredaktör berättar om hur flera vänner plötsligt hörde av sig med avgnagda kablar på Audi- och Honda-bilar. Sedan hände samma sak med en Porsche.

Problemet skylls på att lindningarna kring kablarna blivit soyabaserade i stället för att vara platsbelagda. Mycket bättre för miljön, men samtidigt ett gissel för bilägarna, som på andra sidan Atlanten tagit till metoder som att strö råttgift kring bilarna på nätterna eller ställa dem i garage.

Att parkera långt borta från gräs och ängar är annars ett råd som Mattias Gustafsson, verkmästare på Bilkompani Kalmar, kan ge.

– Parkera inte på en äng.

Visa mer...