Kaos när Kalle Anka besökte Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Johan Hellström på Pressbyrån har fått flera hundra beställningar på Kalle Anka-tidningar.
Foto: Andreas Yngvesson
Johan Hellström på Pressbyrån har fått flera hundra beställningar på Kalle Anka-tidningar.

Idag släpptes Kalmarnumret av Kalle Anka och det blev kaotiskt. Alla köpsugna fick vända i dörren, alla tidningar som kommit var redan förbeställda.

– Jag hade lätt kunnat sälja 1 000 tidningar om jag bara hade fått så många, säger Johan Hellström på Pressbyrån.

Kalle Ankas specialnummer om Kalmar kom ut i butikerna på tisdagen. Och det var lätt kaotisk på de flesta ställena i Kalmar som säljer tidningen.

– Vi har beställt extra tidningar, men istället fick vi inga alls. Vi har ungefär 50 personer som har förbeställt men jag kommer nog bara få 20 på torsdag, säger Matilda Johansson på Pressbyrån på Östra Sjögatan.

Smygtitt i det senaste Kalle Ankanumret ”På jakt efter Kallemar nyckel”.

Läget på Coop och Maxi var ungefär likadant.

– Det är kaos. Folk kommer och frågar hela tiden så jag hoppas verkligen att vi får det 200 vi har beställt. Vi har en lång lista med folk som har skrivit upp sig på kölista, säger en anställd vid förbutiken på Maxi.

Johan Hellström på Pressbyrån vid centralstationen anade att det skulle bli rusning.

– Jag var beredd. Det var stor efterfrågan redan för ett halvår sedan när de hade tävlingen om vilken stad som skulle få ett eget nummer. Så jag har varit på tryckeriet om att de skulle trycka extra tidningar, men de ville ha bevis på att jag kunde sälja så många tidningar och då skickade jag listan på alla som hade förbeställt.

Tre exemplar av dyrgripen ”På jakt efter Kallemar nyckel”.
Foto: Andreas Yngvesson
Tre exemplar av dyrgripen ”På jakt efter Kallemar nyckel”.

I vanliga fall får Pressbyrån vid centralen nio Kalle Anka-tidningar per nummer. På tisdagsmorgonen fick Johan Hellström in knappt 100.

– Men de är reserverade sedan länge. Nu i morse lyckades jag tjata till mig 200 till som kommer senare i veckan och i morgon får jag x antal till. Men jag hade lätt kunnat sälja 1 000 ex.

– Jag tror tyvärr att bara är jag som riktigt förberett mig på anstormningen. Jag har jobbat med det är en månad ungefär så jag är ganska trött på Kalle Anka just nu, säger Hellström som driver de både Pressbyråerna i centrala Kalmar.

Det går inte många minuter mellan besöken av någon som vill köpa Kalle Anka, men alla får vända om utan tidning.

– Det kommer folk var tionde minut, jag har aldrig varit med något liknande.

Fakta

”På jakt efter Kallemar Nyckel”

För er som inte fått tag i numret så handlar det i korthet om att Kalle, knattarna och farbror Joakim åker till Kalmar på skattjakt. En förlorad inkaskatt ska finnas i Kallemar. Väl i Kallemar tar de in på stadshotellet, vandrar över Stortorget, jagar skatten vid slottet och självfallet försöker Björnligan ta skatten. Hur det går? Tja, för att få veta det får ni gå på skattjakt efter ett nummer av tidningen.

Visa mer...